Moduri prin care rețelele de socializare au schimbat felul în care ne comportăm

Moduri prin care rețelele de socializare au schimbat felul în care ne comportăm

Este ușor de observat ce repede se schimbă lumea de azi, în special când vine vorba de interacțiunea, comunicarea și conexiunea interumană.

Chiar dacă nu ești un împătimit al rețelelor de socializare, probabil că în cercul tău de prieteni, la serviciu sau în public, observi că majoritatea oamenilor (două treimi din români) sunt implicați în activități specifice acestei ere – selfie-uri, postări, muzică la căști, etc.

Prin urmare, iată 5 moduri prin care rețelele de socializare au schimbat felul în care noi ne comportăm:

1. Accesul la informație. Imaginează-ți că ai nevoie de numărul de telefon al unei cunoștințe, însă singurul mod în care îl poți obține este dacă ajungi acasă, și răsfoiești Pagini Aurii; sau că vrei să știi ce mai face prietenul tău, dar pentru asta va trebui să aștepți până vă vedeți ca să-l întrebi.

Chiar și pentru cineva care a trăit în perioada în care astfel de activități erau uzuale, este neobișnuit să se gândească că trebuie să treacă prin atâta efort pentru doar o informație. Rețelele de socializare ne-au ajutat să ne conectăm mult mai ușor, să ne cunoaștem mai bine și să păstrăm legătura cu oameni cu care am fi pierdut-o demult, dacă lucrurile ar fi stat “ca pe vremuri”.

2. Schimbarea comunicării. Deși ne este mult mai ușor să ne conectăm cu oameni de pretutindeni, calitatea comunicării s-a schimbat în ultimii ani.

Ne-am obișnuit să avem atenția distribuită mai mereu între interlocutorul nostru și telefon; să întrerupem o conversație pentru a ne verifica o notificare; preferăm să dăm un mesaj, decât să ne vedem față în față cu cineva. Rețelele de socializare ne-au ajutat să ne apropiem din ce în ce mai tare, să cunoaștem cât mai multe detalii despre ceilalți, însă conectarea, deși amplă, poate fi considerată de către mulți superficială.

3. Lipsa nevoii de intimitate. Treptat, fără să ne dăm seama, am devenit mult mai deschiși cu viața noastră personală. Considerăm că este firesc să ne anunțăm prietenii virtuali de fiecare dată când ieșim în oraș, când suntem triști sau când un eveniment major se întâmplă în viața noastră. În trecut, oamenii făceau eforturi majore pentru a-și proteja intimitatea – spre exemplu, unii jucători de Blackjack foloseau chiar pseudonime pentru a-și proteja identitatea.

Se pare că acum oamenii nu mai au o înțelegere la fel de clară asupra aspectelor ce trebuie păstrate confidențiale.

4. Încredere. După cum menționam anterior, conexiunea dintre oameni este din ce în ce mai ușor de obținut, atât local, cât și peste hotare, prin intermediul rețelelor de socializare. Problema acestor relații este că nu prezintă prea multă încredere. Cu ocazia profilurilor ușor de creat și a accesului la milioane de poze online, posibilitatea de a fi păcălit pe internet crește substanțial.

Este important să rămânem precauți atunci când interacționăm cu oameni întâlniți prin intermediul rețelelor de socializare, și să avem grijă la tipul de informații pe care le împărtășim – există și câteva schimbări practice pe care le putem face pentru a fi în siguranță.

5. Înțelegere globală. Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestui noi serviciu sunt experiențele culturale pe care le putem avea. Dacă în trecut era nevoie să investești timp și bani pentru a călători în diverse țări și a întâlni oameni cu experiențe și culturi diferite, acum acest beneficiu este la vârful degetelor tale.

Fie că este vorba de interacțiune directă cu oamenii, de vizualizarea documentarelor sau de participarea la filmări live de oriunde pe glob, este din ce în ce mai ușor să experimentezi viața de turist, în confortul casei tale.

Rețelele de socializare au schimbat radical felul în care ne conectăm, relaţionăm și comunicăm în secolul 21. Ca orice schimbare majoră, există atât beneficii, cât și provocări – însă, odată ce ne adaptăm schimbărilor, putem folosi rețelele de socializare pentru a realiza lucruri mărețe.

Comenteaza