PANICA, principalul dușman al situațiilor de urgență. Recomandări în caz de cutremur

PANICA, principalul dușman al situațiilor de urgență. Recomandări în caz de cutremur

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 s-a produs, luni după-amiază, în România, iar seismul a fost simțit și la Cluj-Napoca. Șeful DSU, Raed Arafat, a transmis mai multe recomandări utile în caz de cutremur. 

„Nu este recomandat ca oamenii să sune la 112 pentru că au simțit cutremurul. Ei trebuie să fie conectați, dacă se întâmplă un cutremur cu efecte, vom veni cu mesaje. Mesajele prima dată vin pe Ro-Alert, dar și pe aplicația DSU. Ea a fost actualizată. (...)

Recomandăm tuturor să intre pe platforma fiipregătit.ro și să vadă ghidurile și să vadă ce trebuie să facă înainte de cutremur, în timpul cutremurului și după cutremur. Pentru că aceste ghiduri sunt foarte clare”, a declarat Arafat luni seara la Digi24

”Unul dintre aspectele pe care le recomandăm clar – oamenii trebuie să înțeleagă că panica poate să ducă la greșeli mari care să coste vieți – dacă ești panicat și fugi și te prinde cutremurul în perioada lui maximă pe casa scărilor, riscul e mult mai mare decât dacă ești în apartament, în lift e și mai mare. În rest, primul lucru pe care îl faci, dacă ai gazul aprins, îl oprești și stai ascuns sub o masă, sub ceva care să te protejeze.

Nu mai putem să spunem sub tocul ușii pentru că nu mai sunt corelate ușile cu grinzile de rezistență, deci, mai degrabă, sub un obiect care poate să te protejeze dacă se întâmplă să cadă ceva sau în zone în care știi că e ceva de rezistență. Aștepți să treacă cutremurul și vezi apoi ce se întâmplă în jurul tău. Una dintre recomandările care se dau este imediat să deschizi ușa.

Deschizi ușa apartamentului, dar rămâi în apartament, ca să nu rămâi blocat. E posibil ca ușile, uneori, să se blocheze. Atunci, dacă ușa a rămas deschisă pe timpul cutremurului în primele secunde, știi că nu rămâi blocat. Astea sunt recomandările generale”, a adăugat Raed Arafat. 

Comenteaza