Plecați în concediu? Temperaturi de peste 40 de grade în Europa

Plecați în concediu? Temperaturi de peste 40 de grade în Europa

Europa se confruntă cu un nou val de caniculă, în unele state fiind emise coduri roșii de caniculă.

Astfel, Franța, Italia, Croația și Olanda se află sub coduri roșii și portocalii de caniculă după ce temperaturile au început să crească și ar putea depăși chiar și 40 de grade Celsius.

Astfel, autorităţile italiene au emis cod roşu pentru caniculă, valabil în ziua de 24 iulie 2019, pentru oraşele: Brescia (Lombardia), Bolzano (Trentino Alto-Adige), Florenţa (Toscana), Perugia (Umbria) şi Torino (Piemonte). Pentru ziua de 25 iulie 2019, codul roşu pentru caniculă este extins şi pentru oraşele Bologna (Emilia-Romagna), Frosinone, Rieti, Roma (Lazio), Genova (Liguria), Pescara (Abruzzo), Trieste (Friuli Venezia Giulia) şi Verona (Veneto). A fost emis, de asemenea, cod portocaliu de caniculă pentru mai multe oraşe din nordul şi centrul ţării.

În Franţa, aproape toate regiunile sunt sub alertă de caniculă. Un nou record de temperatură a fost atins marţi la Bordeaux, cu 41,2 grade Celsius, iar Meteo France prezice temperaturi care nu au fost înregistrate de peste 70 de ani la Paris - mercurul termometrelor urmând să atingă joi 41 de grade Celsius. Recordul actual datează din 1947, cu 40,4 grade Celsius, informează Agerpres. În schimb, recordul de temperatură la nivelul întregii ţări, de 46 de grade Celsius înregistrat în sud, nu va fi depăşit.

Belgia a declanşat pentru prima dată alertă roşie de caniculă. Miercuri, "temperaturile vor urca până aproape de recordurile absolute", a anunţat Meteo Belgique, care se aşteaptă, spre exemplu, la 38 de grade Celsius la Seraing, în nord-estul ţării. Recordul istoric datează din 27 iunie 1947, când s-au înregistrat 38,8 grade Celsius, corectat la 36,6 grade Celsius în momentul introducerii unor noi metode de măsurare a temperaturilor. Astfel, majoritatea serviciilor din oraşul Bruxelles se vor închide începând cu ora 13:00 miercuri, joi şi vineri, au anunţat autorităţile locale. În Flandra de Vest, guvernatorul a decretat marţi interdicţia de a fuma şi de a face focul în spaţii deschise pentru a evita incendiile.

În Olanda, meteorologii au emis un cod portocaliu de caniculă pentru perioada 23-26 iulie 2019. A fost activat Planul Național pentru căldură extremă și se recomandă populației luarea măsurilor necesare pentru prevenirea deshidratării și a supraîncălzirii organismului. De asemenea, Căile Ferate Olandeze au luat măsuri suplimentare pentru evitarea unui posibil disconfort al călătorilor.  

Și în Croația mai multe regiuni ale țării se confruntă cu un val de caniculă în aceste zile. Astfel, autoritățile locale au emis un cod portocaliu pentru temperaturi ridicate, valabil în ziua de 24 iulie 2019 în regiunile Karlovac, Rijeka, Split și Dubrovnik și un cod galben de caniculă pentru regiunile Zagreb și Knin.

Valul de caniculă a lovit și Elveția, unde jumătate din țară se află sub alertă portocalie de caniculă, iar serviciul naţional de meteorologie anunţă o "dezgheţare majoră în munţii înalţi", urmând să se înregistreze miercuri 0 grade Celsius la altitudinea de 4.800 de metri. 

Comenteaza