PROGNOZĂ ANM: Cum va fi vremea de 1 mai

PROGNOZĂ ANM: Cum va fi vremea de 1 mai

Administrația Naționale de Meteorologie a transmis cum va fi vremea în perioada următoare, inclusiv în data de 1 mai.

”De la această oră până în această seară la ora 21:00, instabilitatea termică temporar accentuată vizează zona Maramureșului, Transilvaniei și a Moldovei, acolo unde aversele vor avea caracter torențial, cantitățile de apă vor putea depăși 20-30 de litri pe metru pătrat, vor fi însoțite de descărcări electrice, izolat grindină și intensificări ale vântului ce pot lua local aspect de vijelie. 

Dacă ieri vorbeam de instabilitate atmosferică accentuată caracteristică pentru zona de vest, nord-vest a țării, vorbeam de codul galben pentru aceste tipuri de fenomene, acel cod galben a fost dublat și de 13 mesaje meteorologice de tip nowcasting de cod portocaliu pentru cantități de apă ce au depășit local 30-40 de litri pe metru pătrat și rafale de 55-70 de km pe oră. În timpul averselor consemnăm și căderi de grindină.  

Acest lucru va fi de interes începând de la această oră pentru județele din partea de centru și nord-est a țării până la ora 21:00 când, așa cum menționam, instabilitatea atmosferică va aduce aceste tipuri de manifestări.  Încălzirea vremii vine la pachet cu ceea ce se întâmplă din punct de vedere al fenomenelor meteorologice de scurtă durată. 

În continuare și astăzi în partea de sud și sud-est a țării se vor înregistra maxime de 25 până la 26 de grade. Ieri am consemnat 27 de grade la Zimnicea și 26 de grade în Capitală. În această dimineață am înregistrat și recorduri zilnice ale temperaturilor minime pentru șapte spații din partea de sud a țării și este posibil ca și pe parcursul acestei zile și în continuare, mai ales așa cum arată informațiile acum, mâine și miercuri să vorbim tot pentru zona de Sud și sud- est a țării de valori care pot înregistra 25...26 de grade, pragul unei zile de vară. Din păcate și cu fenomene pe parcursul după amiezilor specifice condițiilor de instabilitate atmosferică. 

Prima parte a acestei săptămâni, pentru zona de sud și sud-est a țării, aduce cele mai ridicate valori din punct de vedere termic, în timp ce în zonele aflate sub incidența avertizării meteorologice cod galben, acolo unde fenomenele de instabilitate vor fi prezente pe parcursul după-amiezelor și al serilor, valorile de temperatură nu vor depăși 17...18 grade.

Joi vineri și sâmbătă vom consemna o ușoară scădere a valorilor termice, de asemenea și ploi la nivel local în majoritatea regiunilor, cu maxime cuprinse între 12 și 20 de grade pentru ca duminică să consemnăm valori ușor în creștere, peste 20...21 de grade în partea de vest, sud și sud-est a țării, inclusiv pe litoral, 16...18 grade”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3. 

Etichete
Comenteaza