Prognoza meteo pe două săptămâni. Când se încălzeşte

Prognoza meteo pe două săptămâni. Când se încălzeşte

Conform prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie, în intervalul 1-14 octombrie, vremea va fi schimbătoare, temperaturile având o evoluţie oscilantă, cu variaţii de la o zi la alta.

TRANSILVANIA

Primele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme apropiată de normal din punct de vedere termic, cu valori maxime de 19...21 de grade și minime nocturne în creștere, de la 4 la 8 grade. Apoi, între 4 și 10 octombrie, vor urma perioade cu alternanțe termice, iar temperaturile diurne se vor situa între 15 și 19 grade și cele nocturne vor fi cuprinse, în general, între 2 și 5 grade. Începând cu 11 octombrie regimul temperaturii aerului va fi constant și se va concretiza prin medii diurne de 17...19 grade și nocturne 3...4 grade,
apropiate de normele perioadei. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jurul datei de 7 octombrie, iar în rest se va menține redusă.

MARAMUREŞ

În primele zile ale intervalului de prognoză, temperaturile maxime vor avea o evoluție oscilantă, cu variații de la o zi la alta, dar se vor încadra în limitele normale ale perioadei, cu o medie regională în jurul a 19 grade. Pe 4 octombrie vremea se va răci și media maximelor va scădea spre 15 grade, apoi se va încălzi din nou și se vor atinge 21 de grade pe 6 octombrie.
Temperaturile vor scădea ulterior spre 15 grade, pe 8 octombrie, după care vor crește iar, astfel încât în intervalul 11 – 14 octombrie vor fi de 19...20 de grade, apropiate de normele perioadei. Regimul termic nocturn va fi, de asemenea, alternant în prima parte a intervalului, când temperaturile minime se vor încadra între 3 și 9 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 5 octombrie și cele mai ridicate pe 2, 3 și 7 octombrie. Ulterior, între 10 și 14 octombrie, valorile nocturne se vor menține, constant, în jurul a 4...5 grade.
Probabilitatea de ploaie va fi în general redusă în cea mai mare parte a intervalului, dar va ploua la nivel local în jurul datei de 7 octombrie și izolat pot fi ploi și pe 1,2, 6 și 8 octombrie.

BANAT

În prima săptămână a intervalului de prognoză regimul termic diurn va fi caracterizat prin variații de la o zi la alta, iar temperaturile maxime în acest interval se vor încadra, în medie regională, între 18 și 22 de grade. Pe 8 octombrie, valorile termice vor scădea spre 16...17 grade, iar apoi vor marca o creștere treptată, astfel încât, între 11 și 14 octombrie, media la nivelul întregii regiuni se va situa în jurul a 21 de grade. Regimul termic nocturn va fi, de asemenea, alternant în prima parte a intervalului, iar temperaturile minime se vor încadra între 5 și 10 grade, cu cea mai rece noapte pe 5 octombrie și cea mai caldă pe 7 octombrie.
Ulterior, valorile nocturne se vor menține, constant, în jurul a 6...7 grade. Probabilitatea de ploaie va fi în general redusă, iar cel mai probabil ploi pe arii restrânse și în general slabe cantitativ se vor semnala în jurul datei de 7 octombrie.

CRIŞANA

La începutul intervalului vremea va fi apropiată de normal din punct de vedere termic, iar temperaturile maxime vor fi de 20...21 de grade. Apoi, regimul termic diurn va marca o scădere, astfel încât pe 4 octombrie media regională va fi de 16 grade. Între 4 și 6 octombrie va avea loc o nouă creștere de temperatură, spre 22 de grade, iar apoi o nouă răcire va determina, pe 8 octombrie, o medie a temperaturilor maxime de aproximativ 15 grade. Va urma un nou proces de încălzire treptată, iar între 11 și 14 octombrie se vor înregistra
maxime de 20...21 de grade. În ceea ce privește evoluția regimului termic nocturn, după o primă noapte răcoroasă, cu minime de 6...7 grade, în medie, temperaturile vor crește spre 8...9 grade. Răcirea care va surveni ulterior va determina scăderea acestora spre 3...4 grade pe 5 octombrie. O nouă încălzire se va concretiza prin valori de 9 grade pe 9 octombrie, pentru ca apoi, între 10 și 14 octombrie, media temperaturilor nocturne să se situeze în mod constant în jurul a 6 grade. Vor fi ploi la nivel local, posibil moderate cantitativ, pe 6 și 7 octombrie, iar în celelalte zile ale intervalului de prognoză probabilitatea de ploaie va fi redusă.

MOLDOVA

La începutul intervalului de prognoză vremea va fi încă răcoroasă, cu temperaturi de 18 grade ziua și 4 grade noaptea, apoi se va încălzi, iar pe 3 octombrie se vor înregistra maxime de 23 de grade și minime de 9...10 grade. Răcirea care va urma va determina, în următoarele
două zile, medii termice de 16 grade la valorile maxime și 5 grade la valorile minime. Vor urma alte două zile cu temperaturi ceva mai ridicate, 19 grade și, respectiv 7 grade, iar în cea de a doua săptămână regimul termic nu va mai avea variații semnificative și se va concretiza prin maxime de 16...18 grade și minime de 5...6 grade, în medie.
Probabilitatea pentru ploi izolate și slabe cantitativ va fi mai riidcată în zilele de 1, 7 și 8 octombrie, iar în celelalte zile ale intervalului de prognoză va fi extrem de redusă.

DOBROGEA

În primele zile vremea se va încălzi ușor și treptat, astfel încât temperaturile maxime vor crește de la 19 la 23 de grade, iar cele minime de la 9 la 13 grade. Răcirea ulterioară va determina un regim termic mai apropiat de cel normal la această dată, ce se va menține pe
tot parcursul intervalului 5 – 14 octombrie și care va fi caracterizat de valori diurne de 16...18 grade și nocturne de aproximativ 9 grade.
Probabilitatea de ploaie va fi în general redusă și doar pe 1 octombrie se pot semnala averse moderate cantitativ, iar ploi izolate și slabe mai pot fi și în jurul datelor de 2, 7 și 8 octombrie.

MUNTENIA

Temperaturile maxime vor fi în creștere, de la o medie de 18 grade în prima zi a intervalului de prognoză, până în jurul valorii de 25 de grade, pe 03 octombrie. Apoi regimul termic diurn va marca o ușoară scădere, iar media regională a maximelor se va menține
constantă, în jurul a 19 grade, până la finalul celei de a doua săptămâni de prognoză. Valorile termice nocturne vor marca ușoare variații până în data de 04 octombrie, când se vor situa, în general, între 8 și 11 grade, dar se vor menține relativ constante în cea de a doua
săptămână, când se vor situa între 7 și 9 grade.
În prima zi de prognoză vor fi ploi pe arii relativ extinse, apoi probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată doar în intervalul 07-09 octombrie.

OLTENIA

În primele zile ale intervalului de prognoză regimul termic diurn va fi în creștere ușoară de la o zi la alta, astfel încât temperaturile maxime vor atinge 24 de grade, pe 03 octombrie, pornind de la o valoare medie regională de 16 grade în prima zi de prognoză.
Ulteritor acestei date temperatura aerului va marca o scădere, iar în intervalul 4 – 14 octombrie nu vor mai fi variații termice importante, iar valorile diurne vor fi de aproximativ 18...20 de grade. Temperaturile nocturne vor avea ușoare variații, dar pe întreg parcursul
celor două săptămâni de prognoză se vor încadra, în medie, între 7 și 10 grade. Ploi slabe, trecătoare se vor semnala cu o probabilitate mai ridicată în prima zi de prognoză și în intervalul 07-09 octombrie, iar în restul timpului condițiile de apariție a ploilor vor fi reduse.

LA MUNTE

În intervalul 1 – 7 octombrie regimul termic va avea o evoluție caracterizată prin oscilații ale valorilor de temperatură, atât diurne cât și nocturne. Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse, în medie, între 7 și 13 grade, iar cele minime se vor situa între -1 și 4 grade. După 8 octombrie, valorile termice se vor menține relativ constante, în jurul unor medii de 10 grade ziua și 1...2 grade noaptea, caracterizând o vreme apropiată de normal pentru această perioadă.
Ploi slabe, locale, se vor semnala pe 7 – 8 octombrie, iar în rest probabilitatea pentru precipitații se va menține scăzută și doar pe 1 octombrie vor fi posibile ploi izolate.

Comenteaza