Recomandările Poliției din Cluj pentru o circulație în trafic cât mai sigură în condiții de iarnă

Recomandările Poliției din Cluj pentru o circulație în trafic cât mai sigură în condiții de iarnă
| Foto: ipj cluj

În contextul condițiilor meteorologice din ultima perioadă, polițiștii rutieri clujeni le transmit șoferilor câteva recomandări, în scopul prevenirii unor accidente.

Polițiștii recomandă următoarele:

  • Asiguraţi-vă că instalaţiile de climatizare şi de dezaburire sunt în stare de funcţionare înainte de a porni la drum! Asigurați buna funcționare a ștergătoarelor de parbriz;
  • Dotaţi autovehiculul cu anvelope specifice sezonului rece sau cu lanţuri antiderapante; 
    Respectați toate regulile de circulație și adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile de drum și trafic;
  • În condiţii de trafic aglomerat nu uitaţi de politeţea rutieră! Păstraţi-vă calmul, nu blocaţi intersecţiile și nicidecum nu vă angajați în depășirea coloanei de autovehicule;
  • Folosiți luminile de întâlnire și evitați să vă angajați în depășiri riscante. Asigurați-vă că farurile, lămpile de semnalizare și geamurile vehiculului sunt curate;
  • Consultați în permanență Centrul Infotrafic al Poliției Române, pentru a fi informat cu privire la starea drumurilor. Distanţa faţă de autovehiculele care circulă în faţă trebuie să fie mai mare pe drum alunecos, iar viteza de deplasare mai redusă, atât pentru a se evita coliziunea cu cei din faţă, cât şi pentru a nu fi obligaţi să frânaţi brusc, fapt care duce la derapare!
  • Fiți atenți la pietoni! În zilele cu ploi, viscol, ninsori, temperaturi scăzute, aceștia pot fi mai puţin prudenţi! De asemenea, pietonilor le recomandăm ca după lăsarea întunericului să poarte o vestimentație deschisă la culoare, care să permită soferilor s-i observe din timp!
  • Nu acţionaţi brusc mecanismele de direcţie şi de frânare ale autovehiculului! În condiţii de zăpadă şi polei folosiţi cu precădere frâna de motor!
  • Pe porţiunile acoperite cu polei sau gheaţă este contraindicată executarea operaţiei de virare concomitent cu frânarea!  

De asemenea, polițiștii rutieri reamintesc faptul că neadaptarea vitezei la conditiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere. O manifestare prudență la volan poate preveni accidentele rutiere.  

loading...
Comenteaza