România, lovită de ciclonul mediteranean. Coduri Portocalii și Roșii, în mai multe țări din Europa

România, lovită de ciclonul mediteranean. Coduri Portocalii și Roșii, în mai multe țări din Europa

Ciclonul mediteranean face ravagii în mai multe țări din Europa. Meteorologii spun că vremea instabilă se va menține pe tot parcursul acestei săptămâni.

Ciclonul mediteranean a provocat inundații în multe țări din UE. Conform b1tv.ro, ciclonul se apropie rapid de România. Furtuna a făcut ravagii pe unde a trecut - în Italia, s-au înregistrat peste 100 de litri de apă pe metru pătrat, iar Croația se află la un pas de a declara starea de urgență, fiind emis un Cod Roşu de vânt puternic. Nivelul multor râuri s-a dublat în doar 48 de ore, depășind cinci metri.

Cod Roşu este şi în Cehia şi Slovacia, emis însă pentru inundaţii. Ungaria este şi ea sub atenţionarea unui Cod Portocaliu de ploi şi vijelii. Alerte au emis şi autorităţile din Polonia pentru partea de sud est a ţării, conform Antena3.

În zonele inundate, barca devine singurul mijloc de transport, iar armata a fost mobilizată pentru intervenții. În același timp, noi ne confruntăm cu zăpada abundentă de pe Transalpina, iar eforturile noastre se concentrează acum asupra îndepărtării zăpezii.

În prezent, ciclonul mediteranean afectează jumătatea sud-vestică a țării noastre cu fenomene specifice instabilității atmosferice. Deocamdată, meteorologii au emis, marți, o atenționare de Cod Galben de averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și condiții de grindină, pentru județe din sud-vestul țării, valabilă până astăzi, la ora 18.00.

Comenteaza