România trece la ora de vară în această noapte

România trece la ora de vară în această noapte
| Foto: canal2.md

În 2022, România trece la ora de vară în noaptea de 26 spre 27 martie 2022, astfel că vom dormi mai puţin cu o oră.

În prezent, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din  martie  (ora 03:00 devine 04:00), şi ultima duminică din  octombrie  (ora 04:00 devine 03:00).

Ce efecte are asupra organismului nostru trecerea la ora de vară


O schimbare a orei ne perturbă somnul și ritmurile circadiene. Schimbarea ne poate afecta tiparul de somn timp de cinci până la şapte zile. Trecerea la ora de vară poate avea repercusiuni și asupra psihicului și sănătății.

„Organismul are nevoie de o perioadă de adaptare la noile condiții, iar această adaptare este stresantă pentru organism din punct de vedere fizic, cât și psihic. În special, acest efort psihic de adaptare este resimțit la persoanele care sunt predispuse depresiei, anxietății, care au o viață nesatisfăcătoare. Este vorba de persoane care resimt foarte greu schimbarea și o percep ca pe o destabilizare a vieții.

Această schimbare de oră ne face să conștientizăm că trecem într-un alt sezon și ne determină să observăm schimbările pe care le parcurge natura. Implicit, cei meteosensibili sunt afectați atât din punct de vedere psihologic, cât și somatic. Se știe că vremea influențează starea de sănătate, și dacă starea de sănătate nu este una funcțională, și partea psihică este afectată.”, explică psihoterapeutul Keren Rosner, citate de gandul.ro.

Comenteaza