Socată – cea mai bună rețetă, fără drojdie

Socată – cea mai bună rețetă, fără drojdie

Socată – cea mai bună rețetă, fără drojdie, descrisă pas cu pas.

12 flori mari de soc (mari, adică mai mari decât palma)
400 de grame de zahăr
2 lămâi mari sau 3 mijlocii, netratate (să fie dintre cele care conțin suc cât de mult, nu cu coaja foarte groasă)
4,2 litri de apă plată

Florile de soc trebuie recoltate în primele zile după ce înfloresc, atunci sunt cel mai aromate și nici nu se scutură atât de ușor. Umplem chiuveta cu apă rece și adăugăm florile. Le agităm pe rând, una câte una, în apă, apoi le scoatem într-o sită. Golim chiuveta, o clătim și repetăm. Scoatem florile pe șervete de hârtie absorbantă și le zvântăm, întorcându-le de mai multe ori.

Am pregătit socata într-un borcan de sticlă de 4,25 litri. E important să folosim un recipient de sticlă, pentru că facem o rețetă de socată la soare, deci lumina soarelui trebuie să pătrundă nestingherită în borcan. Așadar, prima dată punem în borcan florile de soc spălate și zvântate.

Peste florile de soc, am turnat zahărul. Dacă vă place o socată mai dulce, puteți pune mai mult zahăr, dar nu aș recomanda mai mult de 500 de grame pentru această cantitate de apă.

Spălăm lămâile cu apă caldă și le ștergem cu un șervet. Așez o sită pe gura borcanului și stoc lămâile până la ultima picătură. Sâmburii, amari și ei, vor fi reținuți de sită.

Am umplut borcanul cu apă plată și… cam asta a fost toată manopera pentru o socată de casă naturală și foarte aromată.

 Borcanul cu socata în curs de definitivare se acoperă lejer, doar cu o farfurioară, nu cu capacul. Am așezat borcanul într-un loc însorit, pe pervazul ferestrei de la bucătărie. În funcție de vreme și de cât soare are parte, florile își vor transmite complet aroma în trei până la cinci zile (dacă e mai rece). Putem amesteca o dată pe zi, cu o lingură foarte curată, în cazul în care zahărul se depunde la fundul borcanului.

 

Comenteaza