Sprijinim inovația! Parteneriat ZIUA de CLUJ - TRX

Sprijinim inovația! Parteneriat ZIUA de CLUJ - TRX
Robert și echipa TRX, pe Bulevardul Eroilor

Robotica este un domeniu inovativ, în care România abia scoate capul. Am decis să oferim vizibilitate acelor tineri talentați care creează roboți la Cluj.

”În materie de inovare, dorim să trecem la o altă etapă calitativă. De la ”fabricat în Cluj”, la ”inventat în Cluj”. Avem această capacitate ca, în viitor, alții, din alte părți ale lumii, să lucreze pentru produse inventate la Cluj-Napoca. Asta este marea șansă pe care o are Clujul și aici trebuie să lucrăm în continuare”, a spus, miercuri, la Realitatea FM, primarul Emil Boc.

Robert este un robot inventat și construit de la zero la Cluj, de către mai mulți elevi la liceu, reuniți în asociația Transilvania Robotix. Pe scurt TRX. Entitatea metalică este o inovație realizată la Cluj și pare să se înscrie, din acest punct de vedere, exact în șablonul descris de primar. Robotul creat pentru jocul First Tech Challenge va participa, peste câteva zile, la o competiție din Statele Unite, Maryland Tech Invitational. Acolo vin an de an specialiști de la NASA, pentru a culege idei și a căuta tinere talente.

ZIUA de CLUJ sprijină inovația și tinerii talentați ai Clujului. Iată de ce a încheiat un parteneriat media cu TRX. În zilele următoare, vom ține un jurnal (#jurnalTRX) al experienței americane a lui Robert și a membrilor echipei. Veți fi primii care veți afla ce rezultate obține roboțelul clujean în competiția cu semeni ai lui creați în țări mult mai avansate în ceea ce privește robotica.

”Mergem în Statele Unite plini de speranță. Am lucrat mult la robot în ultimele săptămâni, pentru a-i îmbunătăți funcțiile și pentru a-i adăuga altele noi. Ne-am antrenat zilnic și cred că suntem la un nivel bun. Nu știm exact ce ne așteaptă, dar ne putem închipui: o competiție cu cei mai buni roboți de First Tech Challenge și cei mai buni driveri de vârsta noastră de pe planetă”, a spus Gabriela Țîrțan, elevă în clasa a XI-a.

Gabi a fost singura fată driver din finala First Tech Challenge din România, unde TRX a ocupat locul al doilea. Maryland Tech Invitational va avea loc în 23-24 iunie, la Atholton High School din Columbia (statul american Maryland). Participarea este foarte restrânsă: au fost invitate numai 36 de echipe, dintre care 24 sunt din SUA.

Comenteaza