Transilvania se transformă în Siberia: -30 de grade Celsius! Apoi se încălzeşte

Transilvania se transformă în Siberia: -30 de grade Celsius! Apoi se încălzeşte
Gerul năpraznic care s-a instalat peste întreaga ţară a devenit de nesuportat în cursul zilei de joi. Meteorologii avertizează că în Transilvania temperaturile au coborât până la -30°C.

Gabriela Băncilă, meteorolog de serviciu al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a anunţat că valul de frig care s-a abătut asupra României s-a accentuat în special în Transilvania, unde se înregistrează cele mai scăzute temperaturi. 

"Peste țara noastră a pătruns, din nou, o masă de aer foarte rece ce determină o perioadă deosebit de rece, geroasă în special noaptea și dimineața. [...] Acest aer rece se instalează peste mare parte din țară, motiv pentru care temperaturile maxime vor fi de la -14 grade în Transilvania până spre -2 grade în zona Olteniei, în foarte multe localități din țară va fi mult mai rece, cu valori în jurul a -30 de grade în Transilvania", a declarat ea, pentru Agerpres.

Potrivit lui Băncilă, situaţia va fi similară celei din prima zi a noului an: "Putem vorbi de o perioadă foarte geroasă asemănătoare cu prima zi din 2015, dar cu temperaturi ceva mai ridicate decât atunci. Au fost și câteva recorduri zilnice în această dimineață pentru mai multe localități din dealurile de vest din zona Maramureșului și câteva localități din zonele depresionare".

În ceea ce priveşte judeţul Cluj, minimele au coborât până la -20 de grade Celsius, noaptea. "Au fost -20 de grade în zona Dejului. La Cluj-Napoca se aşteaptă -18, -19 grade Celsius", a declarat Narcis Maier, de la Centrul Meteorologic Regional.

Acesta spune că, în perioada următoare, temperaturile vor mai creşte. "În 9 ianuarie va ninge toată ziua, iar minimele vor atinge cel mult -14 grade Celsius. În 10 ianuarie însă va ploua şi putem ajunge la +5 grade Celsius ziua. Noaptea temperatura va coborî până la -2 grade. Duminică va ninge din nou şi va fi din nou mai rece, cu maxime de -1 grad şi minime de -6 grade Celsius", a explicat Maier.

La începutul săptămânii, ANM a emis o informare meteo de vreme deosebit de rece, ger şi intensificări ale vântului, valabilă de marţi, 6 ianuarie, de la ora 14:00, până vineri, 9 ianuarie, la ora 10:00.

Comenteaza