Un val de praf saharian treversează România. Apar ploi sângerii și apusuri roșii

Un val de praf saharian treversează România. Apar ploi sângerii și apusuri roșii

Un val de praf saharian traversează țara noastră, timp de două zile, din sud către nord.

Începând de joi, 29 februarie, și până vineri, 1 martie, un val de praf saharian va traversa țara noastră, din sud către nord.

Potrivit meteoradar.ro, joi seară, praful saharian, în cantitate mică, se va face resimțit în sudul și sud-vestul țării, urmând ca până vineri seară să traverseze mare parte a regiunilor.

Meteorologii spun că praful saharian va înrăutăți temporar calitatea aerului, însă va aduce și apusuri spectaculoase de soare. Uneori, cerul chiar devine roșu strălucitor. Când plouă, praful cade cu el într-o așa-numită "ploaie sângerie" și lasă pete gălbui pe suprafețe.

Ce este praful saharian

"Vânturile fierbinți din Africa transportă de câteva ori pe o cantitate extraordinară de nisip din Sahara până pe continentul nostru. Praful fin din Sahara face ca soarele sa pară lăptos. (...) Praful saharian constă în mare parte din particule minerale minuscule. Particulale fine sunt atât de ușoare vânturile le învârt rapid și le transport în troposfera medie și superioară. În acest fel, ele se pot ridica până la o înălțime de 5 până la 10 kilometri în atmosferă.

Particulele se amestecă cu aerul și acoperă distanțe mari în atmosfera terestră sub formă de aerosoli. Dacă nu bate vântul, pot pluti deasupra Africii de Nord până la jumătatea anului.

Culoarea galben-roșiatică a particulelor indică faptul că principalele componente ale prafului din Sahara sunt minerale care conțin fier. De asemenea, conțin multe oligoelemente, cum ar fi fosfor, magneziu și calciu", explică specialiștii de la Meteoradar.

Comenteaza