Valul de căldură persistă în cea mai mare parte a ţării / De miercuri, în nord şi nord-vest vor fi şi vijelii şi intensificări ale vântului

Valul de căldură persistă în cea mai mare parte a ţării / De miercuri, în nord şi nord-vest vor fi şi vijelii şi intensificări ale vântului

Meteorologii anunţă că valul de căldură va persista, marţi, în cea mai mare parte a ţării, fiind în vigoare avertizări Cod galben şi portocaliu, însă de miercuri acesta va afecta jumătatea de sud a ţării. Pe de altă parte, începând de marţi seara, în vestul şi nord-vestul ţării sunt aşteptate vijelii şi intensificări ale vântului. În Bucureşti, miercuri sunt aşteptate temperaturi de 39-40 de grade Celsius.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat avertizarea Cod galben vizând val de căldură, disconfort termic ridicat. Astfel, pe parcursul zilei de marţi, valul de căldură se va extinde în cea mai mare parte a ţării, disconfortul termic va fi ridicat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 şi 37 de grade.

Tot marţi, este Cod portocaliu - val de căldură în intensificare şi disconfort termic accentuat, în judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi în unele zone din judeţele Alba, Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa, dar şi în municipiul Bucureşti.

"Marţi (26 iulie) în Banat, Crişana, Oltenia şi local în Muntenia şi vestul Transilvaniei şi al Maramureşului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37...39 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi", a transmis ANM.

Totodată, meteorologii au emis o atenţionare Cod galben privind intensificări ale vântului şi vijelii, de marţi de la ora 18.00, până miercuri, la ora 3.00, în judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Bihor, Arad, Timiş şi în unele zone ale judeţelor Alba, Hunedoara şi Caraş-Severin.

"În intervalul menţionat, în vestul şi nord-vestul ţării vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului şi vijelii (viteze la rafală de peste 55...70 km/h), descărcări electrice şi izolat averse torenţiale", au arătat aceştia.

O altă avertizare Cod galben va fi în vigoare miercuri, joi şi vineri, vizând val de căldură şi disconfort termic ridicat, în judeţele Arad, Timiş, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Vaslui, Galaţi şi în unele zone din judeţele Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Tulcea şi Constanţa.

"În intervalul menţionat valul de căldură se va menţine în special în jumătatea de sud a ţării, disconfortul termic va fi ridicat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 şi 37 de grade", a menţionat ANM.

Conform sursei citate, valul de căldură va continua şi în următoarea perioadă, cu precădere în sudul şi sud-estul ţării.

Miercuri, va fi în vigoare un Cod portocaliu - val de căldură persistent şi disconfort termic accentuat - în municipiul Bucureşti şi în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, precum şi în cea mai mare parte a judeţelor Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău.

"Miercuri (27 iulie), în Oltenia şi Muntenia valul de căldură va persista. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37...40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi", au mai transmis meteorologii.

Pe parcursul zilei de miercuri, local în zonele de munte şi în centru, iar după-amiaza şi în noaptea de miercuri spre joi şi în regiunile sudice şi sud-estice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

În Bucureşti, până joi, la ora 9.00, valul de căldură se va intensifica şi vremea va fi din nou caniculară, cu disconfort termic accentuat şi indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Marţi, temperatura maximă va fi de 36...37 de grade, iar miercuri se vor atinge 39...40 de grade; minimele termice vor fi de 18...21 de grade. În seara zilei de miercuri şi în noaptea de miercuri spre joi va creşte probabilitatea de apariţie a fenomenelor specifice instabilităţii atmosferice (intensificări ale vântului, posibil vijelii, averse şi descărcări electrice). De joi, de la ora 9.00, până vineri, la ora 21.00, valul de căldură va persista. Valorile termice vor fi mai scăzute faţă de zilele precedente astfel că vor fi maxime de 34...36 de grade şi minime în jur de 20 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare îndeosebi în după-amiaza zilei de joi când vor fi intensificări ale vântului şi condiţii pentru descărcări electrice şi averse.

Comenteaza