Valul de caniculă se prelungește, cu temperaturi de 40 de grade. Din 1961 nu fost temperaturi atât de ridicate în iulie

Valul de caniculă se prelungește, cu temperaturi de 40 de grade. Din 1961 nu fost temperaturi atât de ridicate în iulie

Temperaturile din acestă vară continuă să doboare record după record, iar valul de caniculă se prelungește. Luna iulie a acestui an a intrat în top 3 cele mai călduroase din 1961 și până în prezent.

Până duminică este cod portocaliu de caniculă în șapte județe din sud și în Capitală, iar cea mai mare parte a țării rămâne sub cod galben. Specialiștii avertizează însă că cel mai probabil, valul de caniculă va continua cel puțin până în primele zile ale lunii viitoare.

„Pentru următoarea săptămână ne așteptăm în continuare la disconfort termic accentuat și valori deosebit de ridicate la nivelul maximelor și minimelo”, a declarat vineri seara, la Digi24, Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

„Iulie 2021 a fost o lună a lui Cuptor, confirmată de ceea ce s-a întâmplat în acest val de căldură persistent, cel mai călduros din această vară, și acest lucru a făcut ca luna iulie a acestui an să se afle în top 3 cele mai călduroase luni iulie din 1961 și până în prezent”, a declarat meteorologul.

„Pentru luna viitoare ne așteptăm la un debut la fel de cald, este posibil să prelungim avertizarea meteorologică cod portocaliu și cod galben și pentru ziua de 2 august, luând în considerare faptul că este posibil ca și luni în regiunile de sud și sud-est ale țării să înregistrăm valori de temperatură în jurul a 40 de grade, în special în sudul Olteniei și al Munteniei. De asemenea, marți, posibil în zona de câmpie din sud, ne așteptăm la 37 de grade Celsius și acest lucru ar urma să fie caracteristic cel puțin pentru prima decadă a lunii august”, a spus Elena Mateescu.

„Datele arată că este posibil ca până în jurul datei de 16 august să vorbim de temperaturi peste mediile climatologice, în special în jumătatea sudică a țării pentru săptămâna 2 - 9 august, iar pentru 9 - 16 august în special în jumătatea sud-vestică a țării. Nu în ultimul rând, același fenomen poate persista chiar și în săptămâna 16 - 23 august, din nou în jumătatea vestică, după care vor fi valori apropiate de normal”, a precizat directorul ANM.

loading...
Comenteaza