Foto Ziua și frauda pe internet. Hoții cibernetici se folosesc de imaginea lui Marcel Ciolacu într-un atac de tip deep fake

Ziua și frauda pe internet. Hoții cibernetici se folosesc de imaginea lui Marcel Ciolacu într-un atac de tip deep fake
| Foto: Facebook - Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC

Escrocii din mediul online par că au intrat și ei în „campanie electorală”, deoarece au ajuns să folosească imaginile unor politicieni în scopuri frauduloase. De data aceasta au apelat la un videoclip deep fake cu premierul României.

Departamentul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenția cetățenilor despre faptul că imaginea unor politicieni, inclusiv Marcel Ciolacu, oameni de afaceri şi jurnalişti este folosită în atacuri de deep fake în mediul online.

„Atacatorii fac uz de deep fake (tehnologie folosită pentru manipularea înregistrărilor video), pentru a induce în eroare potenţialele victime şi pentru a oferi un grad ridicat de încredere informaţiei prezentate. Clipuri în care anumite persoane cu reputaţie la nivel naţional girează aceste «programe de investiţii» sunt publicate adesea de infractorii din online pe conturi de social media nou create şi folosite exclusiv în acest scop, ori unele compromise, care au aparţinut în trecut altor utilizatori. De obicei, atacatorii se folosesc de imaginea unor oameni politici (cazul de astăzi), oameni de afaceri şi chiar jurnalişti, pentru a prezenta aceaste oferte-capcană publicului”, arată Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC, într-o postare oficială pe Facebook, unde prezintă un astfel de caz, în care apare imaginea premierului Marcel Ciolacu.

Ziua și frauda pe internet. Hoții cibernetici se folosesc de imaginea lui Marcel Ciolacu într-un atac de tip deep fakeSursă: Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC

Specialiştii arată că atacatorii invită audienţa să îşi manifeste interesul pentru a intra în «program» prin transmiterea unui mesaj privat. Odată contactaţi în acest mod, atacatorii vor folosi tehnici de inginerie socială şi site-uri de phishing pentru a convinge utilizatorii să furnizeze date sensibile.

Cum ne ferim de „ofertele de nerefuzat”

„Fiţi vigilenţi atunci când navigaţi în mediul online şi gândiţi logic, în special atunci când întâlniţi o ofertă mult prea bună ca să fie reală!

Verificaţi informaţii legate de pagina sau contul care face promovarea unor astfel de «oferte».

Analizaţi conţinutul video pentru orice resurse care nu corespund calităţii obişnuite a imaginilor sau videoclipurilor.

Evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate, care oferă oportunități rapide de îmbogățire sau de econimisire, dacă acestea conțin astfel de resurse

Raportați astfel de postări pentru fraudă către rețeaua socială

Nu furnizați date pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană

În cazul în care ați introdus date financiare, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliția Română și notificați DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro)”, sunt câteva dintre sfaturile specialiştilor DNSC.

Comenteaza