Via Transilvanica, ''El Camino'' de România, este GATA! Când are loc inaugurarea oficială

Via Transilvanica, ''El Camino'' de România, este GATA! Când are loc inaugurarea oficială

Via Transilvanica va fi finalizată în întregime, după patru ani jumătate de muncă asiduă, iar sărbătoarea grandioasă a întregului traseu va avea loc în forma unui „târg”: loc de întâlnire, schimb de experiențe turistice cu organizații, trasee, destinații turistice din toată țara și din toată lumea.

"Vrem să unim traseele și experiențele noastre, toți oamenii drumului, pe cei cu drag de țară și pe cei curioși să o cunoască pe data de 8 octombrie 2022, la Alba Iulia, acolo unde a început totul! Vă invităm să ne fiți alături la finalul epic al construcției „drumului care unește” care se va desfășura sub forma unui târg de drumeții și al unor evenimente festive și care va fi începutul unei noi ere turistice în domeniul drumețiilor din țară! Vom împărtăși experiențe, frumuseți și bunătăți locale și ne vom cunoaște cu toții sub semnul traseului de lungă distanță, ViaTransilvanica! Save the date - 8 octombrie 2022, Alba Iulia, drumul care unește, VT se dă în folosință!'', transmit organizatorii. 

Via Transilvanica, ''El Camino'' de România, este GATA! Când are loc inaugurarea oficială

Via Transilvanica este un traseu de drumeții tematice din România de aproximativ 1.400 de kilometri, început în 2018, care este cuprins între Putna și Drobeta Turnu‑Severin. Este un proiect al organizației Tășuleasa Social, ONG cu sediul în Pasul Tihuța, județul Bistrița‑Năsăud, care desfășoară acțiuni cu caracter educațional, social, de mediu, cultural etc. Acest traseu poate fi parcurs, fie pe etape, fie în întregime – pe jos, cu bicicleta, călare etc. Drumul traversează zece județe și promovează valorile culturale, etnice, istorice și naturale și diversitatea României în spiritul „turismului lent''.

Via Transilvanica este împărțită în șapte regiuni istoric‑culturale: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica și Terra Romana. Traseul se mai împarte și în cele zece județe pe care le străbate: Suceava, Bistrița‑Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți. Drumul este marcat cu semne pictate pe lemn sau piatră în culorile specifice: portocaliu și alb (săgeată portocalie pentru direcția Drobeta-Turnu Severin și albă pentru direcția Putna). Marcajul specific este un T portocaliu într‑un cerc de aceeași culoare pe un fundal alb. La fiecare kilometru sunt borne mari de andezit de 260 kilograme, fiecare cu sculpturi realizate de artiști plastici din Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Bulgaria.

La pregătirea traseului au participat sute de voluntari, iar la promovarea proiectului au participat ultramaratonistul Tiberiu Ușeriu, actorul Marcel Iureș, Nicholas Medforth-Mills, Andreea Esca, Dragos Bucurenci, Pavel Bartoș, Amalia Enache, Horia Tecău, William Blacker, Mihaela Miroiu, Charlie Ottley, Toma Coconea, Eduard Schneider, Mirela Po.

Comenteaza