Viața studențească în Clujul de altădată

Viața studențească în Clujul de altădată

Învățământul universitar clujean are o tradiție bogată, aici înființându-se prima instituție de învățământ superior de pe teritoriul actual al României.

Ca măsură a Contrareformei, principele Transilvaniei Ștefan Báthoy îi solicită papei Grigore XIII acordul pentru înființarea în orașul de pe Someș a unui colegiu iezuit, fapt împlinit prin Diploma de fondare din 12 mai 1581 („Academia Cludiopolitana Societatis Jesu”). De-a lungul timpului, universitatea a cunoscut numeroase transformări, învățământul superior mulându-se pe schimbările sociale și politice ale fiecărei perioade, astfel că în 1895 și femeilor li s-a permis să se înscrie la universitatea clujeană. Clujul a devenit astfel orașul universitar prin excelență, înființându-se aici universități care au devenit etalon al calității actului educativ.

În perioada comunistă, învățământul universitar a devenit gratuit, astfel că pregătirea viitorilor intelectuali ai țării a creat premisele dezvoltării orașului în a oferi mai multe oportunități tinerilor care veneau din toată țara pentru a se specializa aici. Facilitățile acordate studenților s-au înmulțit, au fost construite „Orășelul Studențesc” (1960) și cantine moderne, dar s-au acordat și numeroase burse pentru a încuraja tinerii să învețe.

În afara orelor de curs, studenții se organizau în ansambluri, trupe de muzică ușoară, trupe de teatru, brigăzi artistice care activau în cadrul Casei de Cultură a Studenților (inaugurată tot în anul 1960). MAI MULTE DETALII AICI!

Comenteaza