Vine canicula în România. Meteorologii anunță temperaturi de peste 35 de grade celsius

Vine canicula în România. Meteorologii anunță temperaturi de peste 35 de grade celsius
| Foto: roboriginal - Depositphotos.com

Directorul ANM anunță faptul că o masă de aer tropical care va traversa teritoriul țării, va avea ca rezultat temperaturi foarte ridicate.

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) afirmă că este foarte probabil ca de săptămâna viitoare, maximele să poată ajunge până la 37-38 de grade Celsius, iar în anumite zone se poate lua în considerare emiterea de coduri pentru caniculă.

„Este posibil ca începând de săptămâna viitoare să înregistrăm în România primele zile cu temperaturi care să atingă și să depășească 35 de grade, ceea ce înseamnă că vom avea caniculă. 

Temperaturile vor depăși 35 de grade începând din partea de vest a țării, deci în Câmpia Română, după care și în zonele sudice este posibil ca spre finalul săptămânii, până în 27 iunie, să consemnăm valori de până la 37-38 de grade Celsius. Dacă se va impune, pentru anumite zone, în funcție de atingerea recordurilor climatice, luăm în considerare emiterea, și nu trebuie să excludem niciodată această posibilitate, de coduri pentru caniculă”, a declarat sâmbătă la Digi24 Elena Mateescu, directorul ANM.

Peste 40 de grade în peninsula Iberică

Un sfert din teritoriul Franţei a fost plasat sub alertă de caniculă în urmă cu câteva zile fiind prognozate temperaturi maxime de până la 40 de grade Celsius, valoare depăşită deja în Spania, afectată la rândul său de vremea deosebit de caldă şi de mai multe incendii de vegetaţie.

Franţa a fost afectată începând de marţi de un val de caniculă sosit din Magreb prin Spania, unde a cuprins mai întâi sud-vestul ţării înainte de a se răspândi în restul regiunilor.

Acest val canicular „are un efect agravant asupra uscăciunii solului" după o primăvară şi o vară deosebit de secetoase şi accentuează „riscul de incendiu forestier”, a explicat pentru AFP Olivier Proust, meteorolog în cadrul Météo-France.

Acesta este scenariul cu care se confruntă şi Spania care timp de mai bine de o săptămână se sufocă, valorile de temperatură depăşind pe alocuri 40 de grade Celsius. Spania, care a înregistrat în acest an cea mai călduroasă lună mai de la începutul secolului, potrivit agenţiei sala naţionale de meteorologie, a traversat deja patru episoade de temperaturi ridicate extreme în ultimele 10 luni, inclusiv valul actual de căldură. 

Comenteaza