Vodafone cumpără UPC, Telekom dă afară 700 de oameni. Cine s-a înfruptat din "comoara" Astral Cluj

Vodafone cumpără UPC, Telekom dă afară 700 de oameni. Cine s-a înfruptat din "comoara" Astral Cluj
Foștii angajați ai UPC vor trece la Vodafone România

Gigantul britanic Vodafone va prelua UPC România - companie care acum 15 ani s-a lansat prin înghițirea societății clujene Astral Telecom - și deține astfel 25% din piața telecom din țara noastră.

Comisia Europeană a aprobat achiziția operațiunilor locale ale UPC. Aceasta face parte dintr-o tranzacție de 18,4 miliarde de euro între Vodafone Group și Liberty Global, prin care Vodafone Group preia activitățile companiei din Germania, Cehia, Ungaria și România.

Pe plan local, achiziția va permite Vodafone să fie un competitor și mai puternic în raport cu pozițiile dominante de pe piața de comunicații electronice, asumându-și rolul de catalizator pe zona de inovație și digitalizare a societății. Este preconizat ca tranzacția să fie finalizată până în 31 iulie.

Murielle Lorilloux, CEO al Vodafone România: „Pentru noi este un pas important spre a deveni un operator consolidat, convergent, care va putea oferi cele mai bune servicii de piața de comunicații fixe și mobile, internet și televiziune. De acum încolo, împreună cu echipa UPC, vom continua să urmărim țelul nostru de a deveni operatorul preferat al tuturor românilor”.
Mihnea Rădulescu, CEO al UPC România: “Alăturarea operațiunilor UPC România şi Vodafone România va aduce beneficii relevante la nivelul consumatorilor, precum și al întregii industrii telecom, prin accelerarea inovației și a competitivității. Așteptăm cu încredere momentul în care vom începe să colaborăm cu Vodafone și ne vom uni forțele pentru a contribui la crearea unui jucător puternic pe piața de telecom”.

Tranzacția face din grupul Vodafone un lider european în tehnologia comunicațiilor, acesta deținând cea mai performantă rețea de nouă generație din Europa și fiind capabil să contribuie la strategia Comisiei Europene de a forma o piață digitală unică prin crearea unei societăți gigabit în Europa până în 2025.

Vodafone România este o divizie a unuia dintre cele mai mari grupuri de telecomunicații mobile din lume, care oferă servicii de voce, mesaje, date și comunicații fixe. Grupul are divizii în 25 de țări, 41 de rețele mobile partenere și operațiuni de broadband fix în 19 țări. La 31 martie, Vodafone Group avea 650 milioane de utilizatori ai serviciilor mobile, 19 milioane de utilizatori ai serviciilor broadband fix şi 14 milioane de clienţi ai serviciilor TV. 

UPC România, una dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii de pe piaţa locală, oferă servicii de televiziune (digitală și analogică), internet în bandă largă și telefonie fixă digitală prin intermediul unor reţele superioare şi prin platforme inovatoare de tehnologie care conectează 961.700 de clienți. Societatea este parte din grupul Liberty Global, cea mai mare companie internațională de comunicații prin cablu, cu operațuni în 10 țări europene care operează sub brandurile Virgin Media, Unitymedia, Telenet și UPC.

Cum s-a împărțit "comoara" Astral

Operatorul TV cablu Astral Telecom Cluj (ATC) a fost achiziţionat în 2005 de UPC România, companie deţinută de holdingul american Liberty Global. Tranzacţia s-a realizat pentru 416 milioane de dolari. Printre acţionarii ATC se numărau fondurile de investiţii Cresianco Limited, Dixon Investments, Bridgecom, Wordfield, Dealgate, iar printre persoanele fizice, Horia Ciorcilă, Nicolae Pop Baldi, Bela Urasi, Sorin Ghite, Valentin Nicola, Aura Oprea, Ioan Goia sau Dorel Goia.

Tranzacții de-a lungul timpului

- Cosmorom este redenumită Cosmote
- Redenumirea Romtelecom și Cosmote în Telekom România 
- Terrasat achiziționată de RCS
- RCS și RDS, unite sub denumirea RCS & RDS
- Airbites (divizie a companiei SwissCom) achiziționata deRCS & RDS
- iLink, preluată de catre RCS & RDS
- Astral Telecom, preluată de PC
- MobiFon (Connex), preluată de Vodafone
- MobilRom (Dialog), preluată de catre Orange

Sursa: Media Max

Telekom face 692 de concedieri 

Telekom România a inițiat un program de redefinire a modelului operaţional. Compania a anunţat joi intenţia de a restructura 692 de poziţii din totalul de 5.831 de angajaţi la nivelul grupului: 438 din Telekom România Communications și 254 din Telekom România Mobile Communications. "Poziţiile care urmează să fie restructurate vor fi decise pe baza obiectivelor de business, în linie cu strategia de simplificare şi digitalizare. În cadrul procesului de restructurare, vom aplica măsurile de protecţie socială, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Evaluarea performanţei va fi utilizată drept criteriu în departajarea angajaţilor care ocupă poziţii similare", anunță compania. Telekom este prezentă pe piața românească din 2014, după rebranding-ul comun al Romtelecom și Cosmote. Telekom aparţine grupului Deutsche Telekom.

Comenteaza