Video Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, desemnat „Persoana Anului 2022”: „A incitat oamenii să se unească în apărarea libertăţii”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, desemnat „Persoana Anului 2022”: „A incitat oamenii să se unească în apărarea libertăţii”
| Foto: dmytro.larin.gmail.com - Depositphotos.com

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a ajuns să întruchipeze rezistenţa ţării sale în faţa invaziei militare a Rusiei, a fost desemnat miercuri „Persoana Anului 2022" de revista americană Time, care a omagiat, de asemenea, „spiritul Ucrainei", informează AFP şi Reuters.

Refuzând să părăsească Kievul la începutul războiului, într-o perioadă marcată de bombardamente puternice ale Rusiei, fostul actor Volodimir Zelenski a reuşit să îşi unească compatrioţii prin intermediul unor transmisiuni televizate din capitala ucraineană şi prin călătorii întreprinse în întreaga ţară cuprinsă de război, notează publicaţia americană după anunţarea câştigătorului acestui premiu anual.

„Indiferent dacă bătălia pentru Ucraina suscită speranţă sau teamă, Volodimir Zelenski a electrizat lumea întreagă într-o manieră pe care nu am mai văzut-o de decenii", a scris redactorul-şef al revistei Time, Edward Felsenthal, care consideră că alegerea din acest an "nu a fost niciodată mai clară".

„Pentru că a dovedit că şi curajul poate fi la fel de contagios ca frica, pentru că i-a incitat pe oameni şi pe ţări să se unească în apărarea libertăţii, pentru că a reamintit lumii fragilitatea democraţiei - şi a păcii -, Volodimir Zelenski şi spiritul Ucrainei sunt personalităţile anului 2022 alese de revista Time", a adăugat redactorul-şef al acestei publicaţii cu sediul la New York.

„În săptămânile care au urmat primelor bombardamente ruseşti de pe 24 februarie, decizia lui de a nu fugi din Kiev, ci de a rămâne şi de a obţine sprijinul populaţiei a fost crucială. De la primul său mesaj de 40 de secunde pe Instagram, pe 25 februarie - arătând că guvernul său şi societatea civilă erau intacte - şi până la discursurile lui zilnice rostite, de la distanţă, în faţa unor instituţii precum parlamente, Banca Mondială şi la gala Grammy Awards, preşedintele Ucrainei era prezent peste tot", a adăugat Edward Felsenthal.

Miliardarul Elon Musk - CEO-ul companiilor Tesla şi SpaceX, devenit recent şi patronul Twitter - a fost desemnat "Persoana Anului 2021", într-un an în care compania sa producătoare de vehicule electrice a devenit cel mai valoros producător de automobile din lume. Revista Time a început tradiţia atribuirii acestui titlu anual în 1927.

Comenteaza