Foto Vor plăti clujenii mai mult pentru gunoi? RADP cere dublarea tarifelor / Tișe spune că nu este posibil

Vor plăti clujenii mai mult pentru gunoi? RADP cere dublarea tarifelor / Tișe spune că nu este posibil
Vor plăti clujenii mai mult pentru gunoi? RADP cere dublarea tarifelor, Tișe spune că nu este posibil
Vor plăti clujenii mai mult pentru gunoi? RADP cere dublarea tarifelor, Tișe spune că nu este posibil
Vor plăti clujenii mai mult pentru gunoi? RADP cere dublarea tarifelor, Tișe spune că nu este posibil
Vor plăti clujenii mai mult pentru gunoi? RADP cere dublarea tarifelor, Tișe spune că nu este posibil

Mai multe companii de salubritate din județ au primit zilele trecute o notificare de la R.A.D.P. Cluj, operatorul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, prin care au fost anunțați de majorarea tarifului de sortare, transfer și depozitare a deșeurilor. Liderul CJ Cluj, Alin Tișe, a transmis că acest lucru nu se va întâmpla.

Primăria comunei Apahida este una dintre cele care au primit înștiințarea de la RADP Cluj. În cazul acestora, majorarea tarifelor era aproape triplată. Edilul Grigore Fati susține că este un demers abuziv al celor de la RADP.

„Probleme legate de ridicarea deșeurilor menajere de pe raza comunei Apahida:

Sâmbătă, 21 mai 2022, R.A.D.P. Cluj, operatorul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, a notificat compania de salubritate din Apahida, Strict Prest, de majorarea tarifului de sortare, transfer și depozitare a deșeurilor la C.M.I.D. Cluj de la 168,91 lei +TVA pe tona de deșeuri la 445,17 lei + TVA pe aceeași cantitate și a impus semnarea unui act adițional în regim de urgență.

Notificarea R.A.D.P. este, în opinia noastră, un demers abuziv, făcut fără acordul Asociației de Dezvoltare Intercomunitare “Eco-Metropolitan” Cluj și fără prezentarea justificării economice care a stat în spatele deciziei. În plus, TOATE modificările de tarife trebuie aprobate în Consiliul local al Comunei Apahida, pe baza justificărilor prezentate.

Nu înțelegem urgența acestui demers, mai ales că de ieri, 25 mai 2022, administrarea C.M.I.D. nu va mai fi realizată de R.A.D.P Cluj, ci de S.C. Supercom S.A. Situația astfel creată nu are încă o finalitate, astăzi având loc o ședință de Consiliului Județean Cluj unde sperăm că va fi dezbătut acest subiect.

Acesta este motivul pentru care ridicarea deșeurilor din comuna Apahida nu s-a făcut complet, având în vedere că operatorul de salubritate nu ne poate cere noul preț majorat, în condițiile în care acesta nu este aprobat de Consiliul local Apahida, care, după cum spuneam, nu îl poate vota fără prezentarea unor justificări complete.

Îmi manifest profunda dezamăgire legată de această situație și dezaprob total modul în care această creștere de tarif “ne este bagată pe gât”. Fiecare dintre noi va trebui să suporte această majorare, dar ea trebuie cerută cu demonstrarea necesității, nu printr-un mail nesemnat trimis într-o zi de sâmbătă, fără a anunța A.D.I. Eco-Metropolitan sau U.A.T.-urile care fac parte din ea”, a transmis primarul din Apahida.

Șeful CJ Cluj a lămurit problema

Întrebat, în ședința CJ Cluj, de joi, de către consilierul județean Călin Cosma, despre dublarea de tarife cerută de RADP, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a replicat că este un subiect depășit deja.

„Majorarea de prețuri nu se poate face decât de A.D.I. Eco-Metropolitan, adică de toate comunele, inclusiv orașele, prin vot, în adunarea generală a ADI. Nu există o astfel de hotărâre (de majorare a tarifelor - n.red.). Până când nu se va preda către noul operator amplasamentul, nu se va putea majora niciun tarif.

Majorarea de tarif se poate face doar cu votul tuturor entităților implicate în ADI. Doar atunci, dacă toate localitățile și toți primarii vor fi de acord să dea hotărâre să se poate majora. Este o chestiune complicată, altfel nu se poate. ADI a trimis deja o adresă către primari și a lămurit problema”, a explicat Tișe.

Liderul CJ Cluj a mai precizat că, dacă peste un an sau doi ADI va decide că trebuie majorat tarifele, se pot majora, dar acum nu există această posibilitate.

Comenteaza