Brazii de import se vând mai bine decât brazii româneşti

Brazii de import se vând mai bine decât brazii româneşti
Brazii din Danemarca sau Norvegia trec mai bine decât cei care provin din pădurile Clujului sau ale judeţelor apropiate.

Anul acesta, clujenii au la dispoziţie o ofertă variată de pomi de Crăciun, de la brazi naturali româneşti la cei din import sau artificiali. Dacă hypermarketurile abundă în cumpărători care preferă brazii „nordici”, în pieţele clujene în care se vând brazi autohtoni nu sunt clienţi.

 

“Nu mai vin oamenii cu brazi la vânzare, s-au schimbat multe. înainte, riscau mai mulţi şi vindeau fără acte. Acum sunt amenzi mari, am înţeles că dacă eşti în ilegalitate, poţi primi chiar şi 600 lei pentru un brad, deci nu se merită. Eu am venit din judeţul Alba, preţurile pomilor pe care îi am variază între 100-150 lei, cu posibilitatea de a negocia. Nu merge vânzarea, oamenii vin, întreabă, sunt curioşi, dar atât. Am observat că se cumpără mai mult crenguţe, brazi mici, depinde de puterea financiară a fiecăruia”, a declarat N.T, comerciantă.

 

Nici aşa-zişii brazi ecologici, care se găsesc chiar şi în florării, nu beneficiază de mai multă atenţie. Oamenii nu cumpără, preferând să ia, deocamdată, doar pulsul pieţelor de desfacere. “Toţi lasă cumpăratul pe ultima zi, majoritatea îşi doresc un brad natural, preţurile sunt de la 30 la 300 lei. Sunt brazi ecologici, se pot replanta, doar că oamenii nu sunt obişnuiţi cu brazii în ghiveci. Dacă ar exista o altă mentalitate, bradul respectiv îşi poate scoate banii în trei-patru ani. După Crăciun, omul l-ar aduce înapoi la noi, l-am îngriji şi anul următor i l-am da din nou. Sunt brazi de calitate, din afară, anul trecut am vândut chiar şi cu 500 lei. Totuşi,  cei care cumpără sunt cei cu bani ori firmele”, a spus Flaviu Vişan, patronul florăriei Black Velvet.

 

Altfel stau lucrurile când vine vorba despre brăduleţii artificiali ori cei naturali veniţi tocmai din Norvegia sau Danemarca. “Punem la dispoziţia cumpărătorilor brazi aduşi din Danemarca. Cine are putere financiară vine şi cumpără. Brazii trec bine, oamenii vin şi caută până găsesc ce îşi doresc, apoi cumpără. Am venit tocmai din Bucureşti cu acest transport. Preţurile sunt negociabile, dar trebuie să ne încadrăm în anumite limite şi noi îi plătim, plus transportul. Pentru un astfel de brad omul va plăti de la 80 până la 400 de lei. Am observat că se vând foarte bine şi brazii artificiali”, a declarat un comerciant de la hypermarketul Cora.

 

Totodată, în Praktiker, brazii naturali “străini” câştigă în faţa brazilor autohtoni, având o vânzare mult mai bună. “Brazii naturali merg mai bine, oamenii cumpără. Sunt aduşi din Norvegia, iar ca preţ sunt acceptabili, între 80-300 lei”, a menţionat Paraschiva Cirebea, lucrător comercial Praktiker. O altă preferinţă a clujenilor par să fie brazii artificiali de mărimi reduse. “Brazii mai mici trec mult mai repede. Trec mai bine cei artificiali, cu dimensiuni de 1,20-1,30 metri, dar şi braduţii din fibră optică. Preţurile pomilor de Crăciun, artificiali, sunt de 10-200 lei. Oricum, urmează să facem reduceri la aceste produse”, a menţionat Mihai Caba, manager Cora.

 

Direcţia Silvică Cluj a scos la vânzare până acum doar 4.000 de brazi din cei 10.000 disponibili. “într-adevăr, sunt mai puţini brazi veniţi din ţară în pieţele clujene. Au întâietate brazii din străinătate, pentru că provin din culturi specializate. Anul trecut, ai noştri au rămas cu brazii, cei din import având o trecere mai mare. Acum toată lumea aşteaptă ca să se stabilizeze piaţa. Direcţia derulează controale, azi (ieri - n.red.) au fost confiscaţi 600 de brazi”, a spus Aurel Pepine, purtător de cuvânt al Direcţiei Silvice Cluj.

 

 

Preţuri brazi artificiali

 

 Brad Canadian (280 de ramuri şi 1,50 m) - 44,99 lei

 Brad Dakota (579 de ramuri şi 1,80m) - 84,99 lei

 Brad alb (1,60 m) - 119,90 lei

 Brad cu instalaţie (573 ramuri şi 1,80m) - 319,90 lei

Comenteaza