Municipalitatea vrea să vândă cabinetele medicale şi să privatizeze secţii de spital

Municipalitatea vrea să vândă cabinetele medicale şi să privatizeze secţii de spital
Privatizarea unor secţii cu potenţial din cadrul spitalului „Clujana" ar putea fi o soluţie pentru acoperirea costurilor de funcţionare a acestei unităţi, a apreciat consilierul local PDL Ovidiu Turdean.

El a explicat că în perioada următoare se va lua o decizie în această privinţă, mai ales că s-a cerut un punct de vedere de la Ministerul Sănătăţii. Pe de altă parte, pentru a asigura venituri la bugetul local, spune Turdean, se are în vedere vânzarea cabinetelor medicale din patrimoniul municipalităţii.

În calitate de preşedinte al Comisiei de Sănătate din cadrul Consiliului Local, reprezentantul PDL, Ovidiu Turdean, afirmă că se impune adoptarea unor soluţii pentru susţinerea Spitalului Municipal „Clujana". Aflat în patrimoniul Consiliului Local, acest spital a beneficiat de investiţii multiple, în special în Secţia de terapie intensivă. Numai că, din păcate, această secţie nu îşi poate acoperi cheltuielile de funcţionare, motiv pentru care municipalitatea se vede pusă în situaţia de a găsi soluţii alternative de finanţare. „Propunerea ar fi ca o serie dintre secţiile cu potenţial din cadrul spitalului să poată fi privatizate. Există un robot de chirurgie Da Vinci, de exemplu, care în prezent nu e folosit şi pentru care pacienţii ar putea să plătească. De asemenea şi pentru alt tip de servicii medicale s-ar putea asigura costuri de la pacienţi, astfel încât spitalul să poată funcţiona foarte bine. Fără a avea, însă, acordul din partea Ministerului Sănătăţii nu am putut lua nici o decizie în sensul aesta. Încă aşteptăm un ordin ministerial, pentru a putea aplica această soluţie", a spus Turdean.

O altă propunere importantă a consilierului se referă la vânzarea cabinetelor medicale, aflate în subordinea Consiliului Local. "Vânzarea acestor cabinete ar fi o soluţie pentru a aduce bani în plus la bugetul local. Pe de altă parte, vom scuti de la buget o serie de cheltuieli pe care, în prezent, în calitate de proprietari avem datoria să le facem, pentru întreţinerea acestor immobile. Medicii de familie vor fi încurajaţi să investească în modernizarea acestor cabinete, dacă vor şti că sunt ale lor", a explicat Turdean. În prezent, administraţia locală are în administrare 28 de cabinete de medicină de familie. Turdean a precizat că vor fi încurajaţi medicii să se grupeze în aşa fel încât să să-şi poată dezvolta cabinetele în centre de primire. "Aceste centre de primire vor putea prelua o parte din acesi pacienţi care în alte condiţii s-ar îndrepta către spitale, unde costurile medicale sunt mai mari ", a arătat Turdean.

Comenteaza