Uzură în războiul Palocsay: luptele se dau între liderii palatelor VIDEO

Uzură în războiul Palocsay: luptele se dau între liderii palatelor  VIDEO
Liderii Clujului şi-au trasat un câmp de bătaie între palate şi se acuză reciproc de politizare a cazului retrocedărilor de la Palocsay. În tot acest timp oamenii cu sentinţe definitive sunt purtaţi pe holurile primăriei cu promisiuni.

Primarul de Cluj spune că nu e subordonatul prefectului şi nu va retroceda terenurile din fosta livadă Palocsay la presiunile oamenilor. Tot primarul spune că imediat cei care au actele în regulă vor fi puşi în posesie. În realitate, proprietarii au sentinţe definitive şi amenzi judiciare de 50 de lei pe zi care primăria trebuie să le plătească din banii clujenilor pentru că nu i-a pus în posesie.

O amendă de 20.000 de lei asumată de prefectul Gheroghe Vuşcan în 11 aprilie şi aplicată primarul de Cluj în calitate de conducător legal al Comsiei Locale de Fond Funciar, pe care ceilaţi prefecţi nu şi-au asumat-o, deşi încă din 2007 primăria Cluj-Napoca era codaşa judeţului cu peste 4.000 de dosare de fond funciar nesoluţionate pe legea 247 din 247, dar şi cu restanţe pe Legea 18 din 1991, a mutat cazul retrocedărilor de la Palocsay pe un câmp de luptă virtual trasat între palatele primăriei şi prefecturii clujene.

Primarul Boc a declarat la începutul săptămânii că amenda este una politică şi a afirmat că nu va retroceda terenuri la presiunea prefectului.

Prefectul a ieşit, public, ieri, cu documente justificative prin care a demonstrat că primăria refuză să respecte legea: o sentinţă definitivă pe numele Roxana Ţiclete, nepusă în aplicare, caz în care primăria a răspuns prefecturii după cinci luni, la o adresă din 12 noiembrie. „Vrem ca legea să nu fie opţională. Anexele cu persoanele îndreptăţite să primească teren sunt validate de ani buni. Primarul de Cluj ne minte cu neruşinare. Vremea minciunilor a trecut. Încă din 2010 prefectul de atunci, Florin Stamatian a somat primăria să-şi facă treaba. Cred că acel avertisment era tot unul politic", a afirmat prefectul Gheorghe Vuşcan. Acesta a declarat că a solicitat primarului o listă cu persoanele care nu sunt îndreptăţite să primească terenuri în livada Palocsay. Dacă primăria nu se va conforma şi va da startul punerilor în posesie a proprietarilor, amenzile vor curge pentru primăria Clujului. Mai mult, prefectul şi-a asumat că va convoca la Casa de Cultură a Studenţilor o şedinţă cu toţi proprietarii pentru ca primarul Clujului să le explice de ce nu i-a pus în posesie în toţi aceşti ani, având în vedere că primăria a preluat terenurile de peste 300 de hectare încă din 2003.

Tot ieri, primarul Emil Boc a ţinut să mai dea o replică în sala de şedinţe a Primăriei Cluj-Napoca. El nu a adus niciun act cu oamenii fără dosare complete, nici cu cei cu dosare complete. A invocat doar Constituţia, menţionând că el este ales, nu numit ca prefectul şi că nu are niciun fel de relaţie de subordonare faţă de prefect. Aşa că Boc i-a cerut prefectului să lase presiunile şi să respecte legea. În plus, Boc a spus că primăria va pune imediat în posesie cetăţenii care au dosarele complete. El nu a putut însă preciza despre câte persoane este vorba sau ce înseamnă imediat. Mai exact, a refuzat să mai răspundă la această întrebare. "Exclus că noi nu respectăm punerea în executare a sentinţelor definitive", a adăugat primarul care a mai ţinut să comenteze despre prefect că "atâta ştie şi atâta poate".

Ştefan Balea, preşedintele asociaţiei constiuite acum câţiva ani pentru a reprezenta interesele revendicatorilor felecani care trebuie să fie puşi în posesie de primărie pe Trupul la Stâni sau Cărele din fosta livadă Palocsay spune că vrea să desfiinţeze structura. "Cine vrea teren de la primărie trebuie să meargă în instanţă şi să deschidă proces. Cu un avocat bun, specializat, dacă aveai declarat terenul în registrul agricol, ai şansa să primeşti o sentinţă definitivă. Majoritatea celor care au procedat aşa, au avut câştig de cauză. Apoi sunt amenzile judiciare pentru primărie, dacă nu o pune în aplicare. Eu am fost la doamna Candrea (Cosmina, şeful Camerei Agricole din primărie - n.red.) şi i-am spus că m-am săturat, că lichidez asociaţia pentru că m-am săturat. I-am spus mulţumesc frumos, n-o să mă mai vedeţi. Acum şi noi, ca familie avem o sentinţă definitivă pentru mai multe parcele din La Stâni, Cărărele, aproximativ un hectar. O să urmăm procedura şi primăria va fi nevoită să ne pună în posesie. M-am luptat cât am putut. Avem conducătorii pe care îi merităm iar eu am cheltuit din buzunarul meu pentru această asociaţie. Primăria tergiversează în continuare situaţia, invocă tot felul de chestiuni, că tarlaua 1 este de fapt 2 în teren şi tot aşa, se bagă beţe în roate şi nu se face nimic", a spus Balea.

Un alt revendicator, Viorica Nicoară, spune că are o sentinţă definitivă pentru două parcele însumând 4.000 de metri pătraţi situate în trupul Cărărele (cel unde se află şi restaurantul Aroma). "Din cinci decembrie 2012 curge amenda judiciară pentru primărie pentru că nu ne-a pus în posesie cu acest teren deşi avem sentinţă definitivă. 50 de lei pentru fiecare zi de întârziere. Am fost la primăriei şi ieri şi săptămâna trecută şi mi s-a răspuns că să am răbdare. Am acte justificative şi sunt îndreptăţită să primesc acest teren. Nu sunt nebună şi merg pe poveşti. Primarul refuză să stea de vorbă cu noi. Nimic nu s-a făcut în toţi aceşti ani. Unii primesc pe sub mână pământurile, alţii promisiuni, dar nimeni nu respectă legea", a completat acesta.

 

Comenteaza