Primăria le mai dă o lovitură romilor din Pata Rât

Primăria le mai dă o lovitură romilor din Pata Rât
După ce liderii religioși din Anglia i-au transmis primarului Emil Boc că trebuie să rezolve problema romilor care au fost mutați de pe strada Coastei la groapa de gunoi din Pata Rât, acesta le mai face o surpriză.

Printr-o Hotărâre de Consiliu Local, adoptată în această după-masă, romii care au fost mutați în  locuințe modulare, în zona Pata Rât, sunt din nou amenințați cu evacuarea în cazul în care nu sunt "la zi" cu plata cheltuielilor.

Decizia vine la numai câteva zile după ce edilul a fost pus la zid în publicaţia britanică The Telegraph, care a relatat modul în care romii de pe strada Coastei au fost mutaţi la groapa de gunoi de la Pata Rât, pentru a se face loc unui complex ortodox în care autoritățile locale au investit milioane de lei. În ziarul The Telegraph, mai mulți lideri religioși din Marea Britanie i-au reproșat edilului clujean că nu a fost în măsură să gestioneze problema romilor de pe strada Coastei, evacuându-i într-un mod discriminatoriu și mutându-i la groapa de gunoi. Primarul Emil Boc a răspuns că romii au fost mutați în locuințe modulare care oferă condiții civilizate de trai. El i-a ironizat pe britanici susținând că municipalitatea clujeană nu va demola complexul ortodox de pe strada Coastei, doar pentru că așa vor unii lideri din Anglia.

Recent ZIUA de Cluj a relatat despre situația unor chiriași ai Primăriei, dintr-un imobil situat în zona centrală, care au refuzat timp de mai multe luni să-și plătească cheltuielile la utlități. De altfel, din pricina acestor rău-platnici, tot blocul a fost lăsat fără apă, în urmă cu mai bine de un an, chiar pe timp de vară. Primăria a fost sesizată de persoanele care își achită cheltuielile la zi, însă, n-a luat absolut nici o măsură pentru a-i evacua pe rău platnici. 

Există o Hotărâre adoptată încă de pe vremea când primar era Sorin Apostu, care arată că Primăria poate rezilia contractul tuturor chiriașilor rău platnici. Totuși, în cazul chiriașilor rău platnici din zona centrală nu s-a luat nici o măsură. Dimpotrivă, Boc i-a sfătuit pe vecinii bun-platnici să se separe cu conoarele de apă și gaz, pentru a nu mai avea de suferit de pe urma rău platnicilor.

De-a lungul ultimilor ani redacția ZIUA de Cluj a primit mai multe sesizări în privința chiriașilor rău platnici din blocurile sociale ale Primăriei. Împotriva acestora nu s-au luat măsuri de evacuare. Totuși, în ședința Consiliului Local de azi, Primăria a decis că e momentul să înceapă de undeva. Așa se face că primii vizați de evacuare sunt romii de la Pata Rât cărora Primăria le-a atribuit locuințe modulare, după ce au fost evacuați de pe strada Coastei. În Hotărâre se specifică faptul că se impune prelungirea contractelor de chirie pentru persoanele care beneficiază de aceste locuințe, cu condiția ca acestea să fie cu cheltuielile la zi. Totodată, în Hotărâre se mai specifică faptul că din iulie, anul acesta, vor fi evacuate trei familii care înregistrează restanțe majore la plata cheltuielilor. „Dacă până în iunie nu plătesc restanțele, aceste familii ar urma să fie evacuate", reiese din Hotărârea Consiliului Local. Consilierul PNL Dan Tarcea a apreciat că măsura trebuie să-i vizeze pe toți chiriașii care înregistrează restanțe mai mari de șase luni, nu doar pe cei din Pata Rât. „Aș dori să ne prezentați o situație cu toți chiriașii Primăriei care înregistrează restanțe la plata chiriei sau la plata utilităților", a cerut Tarcea executivului Primăriei.

Comenteaza