Cât ne costă proiectele europene nefinalizate ale judeţului

Cât ne costă proiectele europene nefinalizate ale judeţului
Dacă drumul turistic Răchiţele - Ic Ponor și extinderea TETAROM I nu vor fi finalizate până în iunie, "există pericolul ca Executivul județean să returneze câteva milioane de euro, bani europeni", avertizează PSD.

Bugetul Consiliului Judeţean Cluj pe anul 2016 este de circa 754 de milioane de lei, cu aproximativ 50 de milioane de lei mai puţin decât anul trecut, şi urmează să fie aprobat până la sfârşitul lunii ianuarie. Deocamdată, pe pagina de internet a forului judeţean nu există decât un draft destul de sumar al proiectului de buget pe acest an, fără o listă a obiectivelor de investiţii care vor fi realizate cu prioritate în 2016.

Unele forţe politice din forul judeţean clujean şi-au stabilit însă urgenţele de finanţare pentru perioada următoare.

Prioritățile bugetului Consiliului Județean Cluj, în anul 2016, trebuie să rezolve în primul rând nerealizările din ultimii ani: drumul turistic Răchiţele - Ic Ponor și investiția privind extinderea TETAROM I. Există pericolul, în condițiile în care nu se finalizează aceste proiecte până în luna iunie, ca Executivul județean să returneze câteva milioane de euro, bani europeni. În același context, este imperios necesară finalizarea investiției de la noua rampă ecologică, în acest moment fiind principala problemă a județului Cluj", anunţă PSD Cluj.

Aleşii judeţeni ai PSD cer conducerii CJ Cluj să informeze opinia publică despre suma exactă care s-ar pierde dacă nu se finalizează cele două proiecte şi graficul acțiunl[pilor astfel încât în luna mai cele două obiective să fie finalizate, precum şi despre prezentarea stadiului implementării proiectului de la rampa ecologică.

Grupul consilierilor județeni social-democrați consideră că o sumă importantă din bugetul județului Cluj trebuie alocată către infrastructura rutieră şi că „înainte de conflicte și discuții sterile în privința Aeroportului Internațional „Avram Iancu" Cluj, trebuie să analizăm resursele care trebuie alocate pentru dezvoltarea acestui obiectiv, o strategie clară pentru următorii ani."

„În 2016 avem multe probleme de rezolvat la nivelul județului Cluj și este foarte important ca toți responsabilii să-și canalizeze atenția spre rezolvarea restanțelor din anii trecuți dar și să susțină proiecte care să îmbunătățească viața clujenilor", a precizat Remus Lăpușan, consilier județean şi liderul PSD Cluj.

Preşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat şi vicepreşedintele Călin Tuluc, ambii de la PNL, nu au putut fi contactaţi, pentru a exprima poziţia liberalilor, cei mai numeroşi în forul judeţean, despre proiectele prioritare de investiţii în 2016.

Vicepreşedintele CJ Cluj, Vakar Istvan(UDMR), a afirmat pentru ZIUA de CLUJ că finalizarea drumului turistic Ic Ponor, finalizarea proiectului de extindere a parcului industrial Tetarom I, dezvoltarea aeroportului şi reparaţiile la drumurile judeţene sunt obiectivele care trebuie finanţate cu precădere în acest an.

Necesarul total estimat de fonduri judeţene din bugetul anului 2016 pentru finalizarea proiectului Ic Ponor este de 11.241.808,71 lei fără TVA. Printr-o hotărâre aprobată în 21 decembrie anul trecut, Consiliul Judeţean Cluj şi-a asumat că va plăti aceşti bani, încercând să obţină o prelungire a termenului de finanţare, după data de 31 decembrie 2015, pentru a nu fi nevoit să returneze întreaga sumă primită până acum de la Uniunea Europeană, respectiv circa 30.000.000 de lei.

În aceeaşi situaţie se află şi proiectul cu fonduri europene de extindere a parcului industrial Tetarom I, pentru care forul judeţean şi-a asumat că va aloca din bugetul pe 2016 suma de 12.358.440,61 lei cu TVA, ca să obţină prelungirea finanţării şi după decembrie 2015.

 

Comenteaza