Săvădisla vrea să scape de Sanatoriul TBC

Săvădisla vrea să scape de Sanatoriul TBC
Clădirea este solicitată de primăria comunei pentru a fi reamenajată într-un centru pentru vârstnici. Consiliul Judeţean Cluj refuză să cedeze imobilul.
Singurul sanatoriu pentru bolnavii TBC din judeţul Cluj se află în comuna Săvădisla. Edilul Tamas Gebe se plânge că, deşi este vorba despre o clădire - monument istoric, în imobil
s-au investit puţini bani, iar destinaţia pe care o are în prezent nu face decât să dăuneze centrului de comună. Primarul afirmă că boschetarii care îşi fac veacul în incinta sanatoriului sunt mult mai mulţi decât bolnavii internaţi cu acte în regulă. Clădirea se află în patrimoniul Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, iar Primăria Săvădisla a făcut o solicitare oficială pentru a o prelua, în vederea realizării unei case de bătrâni. Vicepreşedintele administraţiei judeţene, Radu Bica, spune însă că imobilul nu va putea fi cedat şi nici destinaţia acestuia, schimbată.

Primăria Săvădisla consideră că sanatoriul pentru bolnavii de TBC, aflat în proprietatea CJ şi în administrarea Spitalului de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”, nu-şi are locul într-un centru de comună. “Imobilul este într-un hal fără de hal! Ar trebui să vină toată lumea aici să vadă ce se întâmplă. Oricum, nu prea mai sunt bolnavi internaţi. Mai mult boschetarii se perindă pe aici. De ani de zile stă clădirea aşa, neamenajată. CJ a băgat nişte bani în termopane şi atât. Oamenii din comună s-au săturat de situaţia asta. S-au săturat să aibă bolnavii prin preajmă. Doar vorbim de un centru de comună! Nu cred că e bine să avem un astfel de spaţiu în mijlocul nostru. Cred că se pot găsi soluţii, dacă se doreşte. Noi suntem dispuşi să oferim teren sau poate chiar un alt spaţiu la schimb, astfel încât bolnavii să poată fi mutaţi. Numai să vedem că se doreşte să se facă ceva”, a susţinut primarul comunei, Tamas Gebe.

Edilul a precizat că această clădire este inclusă în categoria monumentelor istorice. “Sanatoriul are o arhitectură foarte frumoasă. Este chiar păcat să lăsăm imobilul aşa, în paragină. Noi chiar ne gândim să atragem bani europeni pentru aceasta, fiindcă este monument istoric. Apoi, ne-am gândit că din bugetul local am putea finanţa un centru de bătrâni. Dar aşteptăm soluţii de la CJ. Am trimis o solicitare oficială, dar se pare că direcţia lor juridică nu e prea cooperantă. Oricum, eu mai sper ca în final să rezolvăm această problemă”, a adăugat Tamas Gebe.

De cealaltă parte, vicepreşedintele CJ, Radu Bica, a afirmat că solicitarea administraţiei locale Săvădisla nu are nici o bază legală. “Sunt la curent cu solicitarea lor şi chiar le-am furnizat deja două răspunsuri pe tema aceasta. Iniţial, ne-au informat doar că au votat în plenul consiliului local că vor să preia clădirea sanatoriului. Le-am solicitat să ne răspundă care e scopul acestei iniţiative. După destul de mult timp au revenit cu un răspuns în care ne informau că vor să realizeze un centru de bătrâni. Nu ştiu cum s-au gândit că putem face asta aşa, pur şi simplu! Vorbim despre o unitate care asigură servicii medicale, asistenţă spitalicească sanatorială de peste 80 de ani. Nu o putem desfiinţa fără a avea un spaţiu adecvat pentru bolnavii cronici de TBC, un spaţiu care presupune inclusiv proceduri speciale de izolare şi tratare”, a spus Bica.

El a completat că a trimis deja un răspuns oficial către Primăria Săvădisla în care a explicat că nu este oportun transferul clădirii în patrimoniul local. “În acest sanatoriu avem disponibile 70 de paturi pentru bolnavii de TBC. Este singura unitate spitalicească de profil din judeţul Cluj, iar serviciile medicale sunt asigurate prin Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, pe care noi tocmai l-am preluat în administrare de la Ministerul Sănătăţii. Deci, cu alte cuvinte, e de datoria noastră să ne ocupăm ca activitatea medicală de aici să se deruleze în continuare în condiţii cât se poate de bune, dacă nu şi mai bune, pentru că aceasta a fost ideea descentralizării acestor spitale. Nu ne putem permite să închidem nimic, nu ne dă voie legea”, a apreciat Bica. Pe viitor, a menţionat el, administraţia judeţeană îşi va face un nou program de investiţii, urmând să se analizeze care sunt unităţile medicale ce necesită a fi reabilitate.

Comenteaza