20% din banii plătiți de clujeni ca taxe și impozite locale, alocați pentru educație

20% din banii plătiți de clujeni ca taxe și impozite locale, alocați pentru educație

Un procent important din taxele și impozitele locale pe care le plătesc cetățenii sunt alocate învățământului din oraș.

Primarul Clujului a precizat, la ZIUA LIVE, că în acest an susținerea bugetară pentru acest domeniu este mare. ”Avem cea mai consistentă susținere a procesului educațional din România de la primărie. Acordăm burse pentru elevi, investim în infrastructură, facilități pentru elevi la transportul în comun, facilități pentru cei cu venituri reduse, dotări moderne ale școlilor, avem în școlile din Cluj sisteme de predare interactive. 20% din ce plătesc clujenii merge în educație. Este o politică extrem de sănătoasă ”, a spus Emil Boc.

El a adăugat că pe lângă banii din bugetul local există și numeroase fonduri europene atrase pe proiecte care vizează domeniul educației în municipiu. ”La fiecare leu plătit de clujeni prin impozite și taxe locale noi aducem anul acesta cel puțin 2 lei din fonduri europene”, a spus primarul.

Întrebat, în cadrul emisiunii, ce ar trebui să facă părinții cărora li se cere să plătească fondul clasei și fondul școlii de către directorii unităților de învățământ, deși primăria le-a transmis acestora la începutul anului școlar o informare prin care li se interzice această practică, Emil Boc a replicat.

”Îi rog pe părinții care cunosc concret asemenea cazuri să îmi adreseze petiție, instituțional la primărie, asumată și semnată, și îi asigur că duc ancheta în aceste școli până la capăt, cât poate primarul. Eu și consiliul local avem niște reprezentanți în consiliile de administrație ale școlilor. Vă asigur că începem demersurile, procedurile legale de destituire a acelor directori.

Nu mă voi opri dacă aceste lucruri nu sunt respectate, pentru că e o bătaie de joc în sec. XXI în Cluj-Napoca să mai ceri bani pentru hârtie igienică și pentru săpun. Acești bani sunt asigurați de primărie pe baza solicitărilor financiare primite de la școli. E o pratică comunistă, care trebuie să dispară”.

Primarul a adăugat că va avea aceeași politică intransigentă și față de directorii de școli care nu lasă curțile școlilor deschise după-amiază și în weekend pentru ca tinerii să poată face sport.

Comenteaza