407 medici și asistente pentru vaccinarea anti-COVID de la Cluj-Napoca. Boc: 'Nu sunt ușor de găsit'

407 medici și asistente pentru vaccinarea anti-COVID de la Cluj-Napoca. Boc: 'Nu sunt ușor de găsit'

13 centre de vaccinare exista pe raza municipiului Cluj-Napoca, 11 sunt pregătite de primărie , două sunt pregătite de unitățile sanitare. Cele 11 centre vor fi funcționale luni. Funcțiune acestora costă 5 milioane de euro, cele mai consistente fiind legate de plata personalului; aproximativ 85% din sumă. 

„Costurile cele mai mari sunt cele legate de plata personalului. Pentru 11 centre, pentru care primăria raspunde, e nevoie de 11 medici coordonatori. Apoi, sunt medicii care asistă și înainte, și după vaccinare, acordă ajutor, dacă este cazul. Pentru asta, sunt 44 de medici sunt necesari, pentru două schimburi. Sunt 220 de asistente medicale pentru că este o etapă înainte de a intra la vaccin, o etapă de vaccinare, o etapă post-vaccinare, conform metodologiei. Mai sunt 132 de regisratori medicali, care iau datele, verifică planificare în platformă, emit dovada de vaccinare, iau consimțământul pentru vaccinare. În total, sunt 407 persoane implicate și nu sunt ușor de găsit. În prima parte nu e atât de complicat, până începe școala, pentru că putem utiliza o parte din persoalul medical din cabinetele școlare. După ce încep școlile, va trebui să căutăm alt personal”, a declarat Emil Boc, la un post de radio local.

Vaccinarea în Cluj-Napoca costă 5 milioane de euro. Costurile cu personalul, peste 3.8 milioane euro

„Medicii primesc 100 de lei pe oră, asistentele medicale, 50 de lei pe oră, iar la registratorii medicali, 25 de lei pe oră. Toate aceste sume calculate pe șase luni, cât va dura minim această perioadă de vaccinare, ne ridică la 18.866.000 de lei. Aceasta e numai partea de personal. Mai sunt cheltuieli de dotare a centrului, e nevoie de 11 frigidere, 11 paturi de consultație, scaune de vaccinare, mese, dispensere pentru dezinfectant, 6.000 de litri de dezinfectant, 13 calculatoare, 13 scannere și altele”, a mai spus edilul.

Cheltuielile cu centrele de vaccinare vor fi suportate de la bugetul de stat. Recent premierul Florin Cîțu a declarat că România va fi pregătită să vaccineze 150.000 de persoane pe zi, în 1.000 de centre de vaccinare.

Comenteaza