5 milioane de euro de la forul judeţean pentru companiile aeriene care deschid noi rute pe aeroportul Cluj

5 milioane de euro de la forul judeţean pentru companiile aeriene care deschid noi rute pe aeroportul Cluj
Consiliul Judeţean Cluj intenţionează să aloce peste 5 milioane de euro până în 2019 drept ajutor financiar pentru deschiderea de noi rute sau frecvenţe pe aeroportul internaţional „Avram Iancu" Cluj.

Propunerea va fi supusă aprobării consilierilor judeţeni în şedinţa plenului din data de 26 februarie 2016.

Bugetul estimat al schemei de ajutor la infiintare acordat companiilor aeriene, pentru deschiderea de noi rute pentru perioada 2016-2019, este preconizat a fi de 680.000 Euro (3.062.720 Lei) pentru anul 2016, 1.500.000 Euro (6.756.000 Lei) pentru anul 2017, 1.825.000 Euro (8.219.800 Lei) pentru anul 2018, 1.225.000 Euro (5.517.400 Lei) pentru anul 2019.

„Managementul Aeroportului, cu sprijinul Consiliului Judeţean Cluj, intenţionează conectarea aeroportului cu alte aeroporturi europene naţionale sau regionale, deoarece consideră că există piaţă suficientă pentru extinderea serviciilor companiilor aeriene atât tradiţionale cât şi low-cost.

De expansiunea companiilor aeriene pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu" Cluj vor beneficia atât călătorii frecvenţi având domiciliul în Cluj-Napoca, precum şi turiştii sau alte persoane ce au ca destinaţie judeţul Cluj, deoarece există posibilităţi importante de creştere a potenţialului turistic şi economic din Transilvania.

În general, procedurile de selecţie în cazul noilor rute pe care companiile aeriene doresc să le deschidă se bazează pe percepţia lor asupra potenţialului de venituri ale acelor rute. Cu toate acestea, ecuaţia de profit şi pierdere poate fi influenţată serios, în cazul în care o asistenţa financiară poate fi pusă la dispoziţia companiei în faza de înfiinţare a unei noi rute", se arată în referatul de aprobare a acestui proiect de hotărâre.

Iniţiatorii acestei hotărâri mai informează că finanţarea acordată pentru operarea unei rute noi sau frecvenţe de operare aeriene va ţine seama şi de disponibilităţile bugetare, sumele propuse fiind estimative.

Potrivit proiectului de hotărâre respectiv, acordarea acestui ajutor financiar se va face potrivit prevederilor Comisiei Europene, în sensul că nu trebuie să concureze un serviciu feroviar de mare viteză sau o destinaţie identică oferită de un alt aeroport situat în aceeaşi zonă.

Ajutorul financiar la infiintare pentru deschiderea de noi rute se va acorda ca urmare a organizarii unei proceduri de selecţie continuă de oferte din partea companiilor aeriene, în perioada 01.02.2016 - 31.12.2016, cu o publicitate adecvată pentru a permite tuturor companiilor aeriene interesate să îşi depună ofertele de servicii

 

 

Comenteaza