8 milioane de lei pentru societatea de drumuri a judeţului. Ce condiţie pune CJ Cluj

8 milioane de lei pentru societatea de drumuri a judeţului. Ce condiţie pune CJ Cluj
Consiliul Judeţean Cluj a găsit o variantă de sprijin financiar pentru societatea Drumuri şi Poduri Judeţene, dar ultimul cuvânt îl va avea Consiliul Concurenţei.

Forul judeţean clujean va aproba vineri într-o şedinţă extraordinară majorarea de capital cu 8 milioane de lei la Drumuri şi Poduri Judeţene SA, pentru ca societatea aflată în proprietatea judeţului să depăşească problemele financiare prin care trece.

Însă, acordarea efectivă a banilor este condiţionată de parcurgerea unor proceduri obligatorii pentru ca aceşti bani să nu fie consideraţi ajutor de stat de către autorităţile româneşti şi europene.

"Așa cum reiese din adresele Consiliului Concurenței nr. 2011/29.02.2016 și nr. 10083/1.08.2016 (anexate prezentei), instituirea acestei măsuri poate reprezenta ajutor de stat în sensul art. 107 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Pentru ca această măsură să nu constituie ajutor de stat trebuie să se demonstreze că:
- autoritatea publică locală se comportă similar unui investitor privat prudent,
- Societatea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA, nu dobândește un avantaj competitiv pe care nu l-ar fi obținut în condiții normale de piață.

Totodată, în acțiunile pe care le întreprinde în legătură cu majorarea capitalului social trebuie avut în vedere doar considerente de natură economică, respectiv să urmărească realizarea unui randament cât mai mare al investiției, comparabil cu rata internă de rentabilitate de pe piată.
În cazul în care nu se îndeplinește testul investitorului privat prudent și nu sunt respectate prevederile naționale și comunitare, ajutorul acordat este ajutor ilegal, iar în cazul în care acesta se dovedește incompatibil cu piața internă, este obligatorie recuperarea acestuia",

se arată în Referatul care însoţeşte acest proiect de hotărâre şi în consecinţă la articolul 2 al hotărârii privind aprobarea acestei majorări de capital, se afirmă explicit că "suma prevăzută la alin. 1 va fi alocată și transferată după parcurgerea procedurilor în domeniul ajutorului de stat."

Reamintim că la ultimele şedinţe ale CJ Cluj s-a discutat pe larg despre datoriile pe care S.C Drumuri şi Poduri Judeţene SA le are la furnizori şi cum poate forul judeţean să sprijine financiar societatea dar şi despre nevoia de a actualiza tarifele la care firma prestează lucrări la drumuri tocmai pentru Consiliul Judeţean.

 

 

 

Comenteaza