A cincea încercare pentru Castelul Banffy din Răscruci

A cincea încercare pentru Castelul Banffy din Răscruci
Monumentul istoric din Răscruci așteaptă zile mai bune

Consiliul Județean (CJ) Cluj a relansat licitația pentru restaurarea și conservarea monumentului istoric Banffy din satul Răscruci. Este a cincea încercare, după ce în primele patru rânduri nu a fost depusă nicio ofertă.

Lucrările, estimate inițial la 13,4 milioane de lei (fără TVA), au ajuns la valoarea de 22 milioane de lei, investiție finanțată din fonduri europene.  Durata intervențiilor pentru reabilitarea castelului și parcului - monument istoric din Răscruci este de maxim 24 de luni, termen ce va curge din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Termenul limită de depunere a ofertelor este 26 martie. 

Centru cultural şi parc 

Potrivit documentațiilor tehnice, este prevăzut ca din zona parterului să se facă distribuirea vizitatorilor și utilizatorilor către nivelurile superioare și inferioare, respectiv către funcțiunile principale culturale și biroul administrativ amplasat la acest nivel.

Etajul va constitui zona centrului cultural, aici urmând a fi amenajată o bibliotecă/ mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, grupuri sanitare, inclusiv cel destinat persoanelor cu dizabilități locomotorii, precum și circulațiile aferente acestor funcțiuni.

Subsolul va reprezenta zona de expoziții, aici urmând să se amenajeze un spațiu expozițional. Din zona de expoziții se va realiza accesul pe terasa dinspre parcul ce va fi amenajat la cota terenului natural. Pentru partea exterioară a clădirii s-a decis amenajarea parcului ornamental, decolmatat, curățat și taluzat, cu o insulă în mijloc. 

Obiectele arhitecturale restaurate și  care se vor regăsi în parc sunt pontonul, pasarela peste canal, poduri peste șanț, pavilion, porumbar, fântâna arteziană și zidul de sprijin. Prin intermediul proiectului vor fi restaurate și consolidate alte două imobile ce vor avea destinația de clădiri conexe necesare deservirii castelului.

Castelul din Răscruci, al cărui domeniu se întinde pe 4,5 ha, a fost proprietatea familiei Bánffy, fiind o parte a domeniului de la Bonţida. Castelul a fost construit în stil neoclasic eclectic şi folosea ca reşedinţă de vară a familiei Banffy.

Comenteaza