Boc vrea "sistemul Vancouver" la Cluj: O să propun să îl implementez

Primarul Emil Boc a vorbit vineri, la ZIUA LIVE, despre un sistem care se aplică în Canada pentru a stimula cetățenii să recicleze cât mai mult.

Primarul Emil Boc a anunțat că din vara anului trecut și până în prezent, în Cluj au fost colectate, prin intermediul aparatelor de reciclare cu recompensă, peste 5,7 milioane ambalaje, în schimbul cărora au fost eliberate 385.000 bilete de transport în comun (vezi „Cantitate record de deșeuri colectate de clujeni la aparatele de reciclare cu recompensă”).

Edilul Clujului spune că reciclarea trebuie încurajată pentru că este o componentă foarte importantă în lupta împotriva schimbărilor climatice.

"Teama asta a colectării selective nu este foarte populară, așa, când o abordezi, dar devine atât de importantă în condițiile în care, vedeți, temperaturi de 40 de grade devin ceva obișnuit. Partea asta cu schimbările climatice nu este o poveste, ea se întâmplă în fiecare zi, vedeți cutremure, vijelii, inundații, incendii, călduri insuportabile - acesta este prețul pe care îl plătim datorită modului în care ne-am bătut joc de natură. Cu cât oamenii aleg să trăiască în opoziție cu natura și să o distrugă, cu atât natura își va cere drepturile și ne va sancționa. Am dat un exemplu în conferința de astăzi: 1 milion de sticle de plastic sunt achiziționate în fiecare minut pe planetă și peste 5 trilioane de pungi de plastic sunt folosite în fiecare an. Plasticul acesta este cel mai nociv pentru mediu, pentru sănătate, pentru că nu se descompune, stă 400 de ani, ajunge peste tot, în ape... De asta am discutat de reciclare", a spus Emil Boc, la ZIUA LIVE.

"'Refuză - Redu - Refolosește - Reciclează', refuză să cumperi lucruri de care nu ai nevoie", a mai spus primarul. "Eu, de exemplu, merg cu propria mea cana de cafea din material reciclabil, la Primărie, nu folosesc nici pahar de hârtie, nici pahar de plastic. Am văzut luni în ședința în care erau vreo 80 de oameni ce se întâmplă și am zis: uite, numai noi folosim acum 80 de pahare de hârtie, în 40 de minute... Vă dați seama ce se întâmplă în oraș? Ce ar fi dacă nu primești cafea sau ceai decât dacă vii cu cana de acasă, câte s-ar elimina?", a precizat Boc.

Din 2025, sistemul Vancouver

Primarul a spus că este "extraordinar" că în Cluj-Napoca, cu doar trei aparate de colectare cu recompensă, au fost adunate 5,7 milioane de PET-uri, și că se gândește să implementeze sistemul din Vancouver, unde pentru cei care reciclează se acordă reduceri la impozitele pe proprietate.

"Toate țările care au reușit să crească nivelul de colectare l-au crescut prin stimulente și m-am gândit la sistemul Vancouver din Canada, pe care o să propun să îl implementez la Cluj. Vancouver oferă o reducere de taxă pe proprietate dacă colectezi selectiv. Ce înseamnă asta - reducerea e de 5% pe impozitul pe proprietate - pentru a fi eligibil, cetățenii trebuie să recicleze cel puțin 75% din deșeurile lor. Acum, în noul contract, firma de salubritate trebuie să cântărească deșeurile pe care le produci, și dacă ai reciclat 75%, vii la Primărie și primești reducere 5%. Așa că, pe lângă reducerea de 10% la impozit, dacă achiți până la final de martie, dacă reciclezi mai poți obține 5%, așa că poți ajunge la 15% dacă ești un cetățean responsabil. Sistemul nu se poate aplica de anul viitor, trebuie pregătit mecanismul, probabil că nu vom putea să îl introducem nici din 2024, dar din 2025 se va aplica", a declarat Emil Boc.

Comenteaza