Aeroportul Cluj, zbor lin printre procese. A câştigat încă unul

Aeroportul Cluj, zbor lin printre procese. A câştigat încă unul
Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj (AIAIC) a câştigat încă un proces intentat împotriva Consiliului Judeţean (CJ) Mureş, acuzat de crearea unei concurenţe neloiale prin acordarea de subvenţii directe din bani publici către un alt aeroport din Transilvania.

Tribunalul Cluj a dat din nou dreptate aeroportului local în războiul cu forul administrativ din judeţul învecinat. De această dată, CJ Mureş este obligat să comunice indicatorii economico - financiari pe baza cărora s-a alocat suma de 8.184.000 lei din bugetul de venituri şi cheltuieli rectificativ pe anul 2013 al instituţiei în favoarea Aeroportului Transilvania din Târgu Mureş.

De asemenea, forul administrativ mureşean este somat să furnizeze informaţiile de interes public solicitate referitoare la măsurile întreprinse în vederea recuperării sumelor plătite de CJ Mureş membrilor Consiliului de Administraţie al aeroportului din judeţ ca urmare a anulării hotărârii CJ Mureş nr 65/2012. În urma deciziei Tribunalului Târgu Mureş luată la finele anului 2013, s-a stabilit că alocarea de bani publici către Aeroportul Transilvania reprezintă o încălcare a reglementărilor naţionale şi europene, prin crearea unui avantaj competitiv faţă de Aeroportul Cluj. 

"Acţiunile noastre, deşi cu o durata mai lungă de judecată decât ne-am fi dorit, s-au iniţiat pentru asigurarea transparenţei în utilizarea fondurilor publice alocate de CJ Mureş pentru Serviciul de interes economic general încredinţat Aeroportului Târgu Mureş şi pentru asigurarea unui mediu concurenţial normal într-o economie de piaţă pe care ne desfăşurăm activitatea", au declarat reprezentanţii AIAIC.

În acest an, aeroportul clujean a mai câştigat trei procese intentate împotriva autorităţilor din judeţul vecin. Astfel, CJ Mureş a fost obligat să furnizeze informaţiile de interes public referitoare la nota de fundamentare care a stat la baza aprobării hotărârii privind alocarea sumei de 8,330 milioane de lei pe an către aeroportul din Târgu-Mureş.

De asemenea, a fost dispusă anularea a două hotărâri ale CJ Mureş, una din 2013, privind aprobarea contractării şi garantării unei finanţări rambursabile de 89 de milioane de lei pentru amenajarea accesului şi a parcării Aeroportului Transilvania Târgu-Mureş, iar cealaltă, din 2011, privind finanţarea serviciului de interes economic general pentru serviciile de deservire la sol (handling la sol) a aeronavelor de la acelaşi aeroport.

Conflictul dintre cele două regii a început pe vremea când la şefia CJ Cluj era Alin Tişe, autorităţile clujene acuzându-le pe cele mureşene de alocări ilegale de fonduri.

Comenteaza