AKH de Cluj. Bani și proiecte pentru spitale. Ce înseamnă asta pentru tine, pacientul

AKH de Cluj. Bani și proiecte pentru spitale. Ce înseamnă asta pentru tine, pacientul

Autoritățile locale pun mână de la mână și proiect peste proiect pentru ca pacienții să fie tratați mai bine în spitalele clujene.

În domeniul sănătății, Clujul își dorește renumele Vienei, care are celebrul spital AKH. Acum nu îl are, e doar un vis; pentru moment, orașul se ”laudă” cu faptele lui Mihai Lucan, povestite de procurori.  Iar ca Lucan, oameni cu stetoscop care decid după bunul plac cine trăiește și cine moare, se pare că au mai rămas și alții.


Revenind, săptămâna aceasta se iau mai multe decizii referitoare la unitățile medicale din Cluj. Vineri, în ședința de Consiliu Local, se alocă bani direct pentru repararea de echipamente sau cumpărarea altora noi. De exemplu, 159.000 de lei merg la  Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie Prof. dr. Octavian Fodor pentry repararea blocului operator. Conducerea spitalului susține că este într-o situație de urgență din această cauză; nu se mai pot opera pacienți, în condițiile în care la acest spital se efectuează 6.000 de intervenții chirurgicale pe an.


2.165.000

de lei este suma pe care municipalitatea dorește să o trimită către nouă spitale din Cluj.


Iată lista alocărilor:

  • 159.000 de lei pentru Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie Prof. dr. Octavian Fodor 
  • 152.000 de lei pentru Institutul Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Niculae Stăncioiu 
  • 200.000 de lei pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase 
  • 219.000 de lei  pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii 
  • 248.000 de lei pentru Spitalul Clinic de Recuperare 
  • 650.000 de lei pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență
  • 157.000 de lei pentru Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal
  • 280.000 de lei pentru Institutul Oncologic ”Prof. Dr. I. Chiricuță”
  • 100.000 de lei pentru Spitalul CFR

Din listă lipsește Spitalul Municipal, care se află în subordinea Consiliului Local.


Pe de altă parte, miercuri, Consiliul Județean a votat depunerea a patru proiecte pe fonduri europene pentru modernizarea spitalelor. Este vorba despre modernizarea și dotarea, respectiv extinderea ambulatoriilor de la Spitalul de Recuperare și de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.


”Aceste proiecte de accesare de fonduri europene nerambursabile pe care le-am depus prin intermediul Consiliului Județean vizează dotarea Spitalului Clinic de Recuperare, iar suma solicitată este de aproape 2,3 milioane de euro, respectiv reabilitarea ambulatoriului. Ambele inițiative urmează să aibă un efect benefic asupra scurtării timpului de așteptare a pacienților din ambulatoriu, ceea ce înseamnă o creștere a calității serviciilor medicale”, a spus

Sanda Patrichi, managerul Spitalului de Recuperare.


Anterior, au mai fost depuse proiecte pentru modernizare și dotarea ambulatoriilor de la Spitalul de Copii și de la Spitalul Județean de Urgență.


”Valoarea totală a proiectelor este de 16,7 milioane de euro, din care 13,5 o constituie suma solicitată din fonduri europene. Aproape integral, sumele acestea merg către facilitarea accesului pacienților la serviciile medicale, în sensul în care ambulatoriul este prima cameră în care intră un pacient când vine la spital”, a spus consilierul județean Călin Tuluc.


În total, Consiliul Județean are 12 proiecte de infrastructură medicală depuse spre finanțare din fonduri europene.

Etichete
Comenteaza