O afecțiune genetică rară poate face ca alimentele sănătoase să fie periculoase. Poate duce la comă sau chiar la deces

O afecțiune genetică rară poate face ca alimentele sănătoase să fie periculoase. Poate duce la comă sau chiar la deces

Pentru majoritatea oamenilor, consumul unei varietăți largi de fructe și legume este piatra de temelie a unei diete sănătoase, însă sunt persoane care pot avea probleme medicale grave chiar și de la câteva îmbucături.

O afecțiune rară poate cauza mari probleme de sănătate după doar câteva îmbucături dintr-un fruct sau câteva linguri dintr-o salată. Este vorba despre intoleranța ereditară la fructoză, care nu este o alergie alimentară sau o sensibilitate alimentară, dar poate duce la probleme grave de sănătate dacă nu este identificată și gestionată corect.

Ce este intoleranța ereditară la fructoză

Intoleranța ereditară la fructoză afectează modul în care organismul gestionează fructoza. Fructoza nu se găsește doar în fructe. Se găsește și în miere, unele legume, băuturi îndulcite și multe alimente ambalate, cum ar fi prăjituri, fursecuri, sosuri și unele tipuri de pâine. Fructoza poate fi adăugată și în timpul procesării unor tipuri de carne (mezeluri și cârnați) și a produselor lactate (lapte cu ciocolată).

Zaharoza (zahărul de masă) și sorbitolul (un înlocuitor de zahăr adesea prezent în guma de mestecat, pasta de dinți și medicamente) conțin, de asemenea, fructoză sau sunt transformate în fructoză în timpul digestiei. Aceasta înseamnă că persoanele cu intoleranță ereditară la fructoză sunt, de asemenea, intolerante la aceste zaharuri.

Persoanele cu această afecțiune nu au enzima cheie aldolază B necesară pentru a descompune fructoza.

Aceasta înseamnă că fructoza se acumulează în ficat, rinichi și intestine. Acest exces de fructoză poate provoca probleme grave de sănătate, cum ar fi convulsii, comă și, în unele cazuri, deces din cauza insuficienței hepatice și renale, scrie sciencealert.com.

Intoleranța ereditară la fructoză este transmisă unei persoane doar când ambii părinți sunt purtători ai genei. Este considerată o afecțiune rară care afectează aproximativ una din 10.000 de persoane.

Cum știi dacă ai intoleranță ereditară la fructoză

La bebeluși și copiii mici, simptomele pot include vărsături, somnolență sau iritabilitate neobișnuită, refuzul alimentelor și incapacitatea de a lua în greutate.

Unii copii evită instinctiv alimentele dulci, ceea ce poate masca afecțiunea până mai târziu în copilărie sau la vârsta adultă.

La adulți, simptomele pot include dureri cronice de stomac, oboseală și niveluri scăzute inexplicabile de glucoză (zahăr) în sânge. Medicii pot observa indicii subtile, cum ar fi ficatul umflat, teste hepatice anormale sau semne de steatoză hepatică. 

Din cauza acestei suprapuneri de simptome, intoleranța ereditară la fructoză la adulți poate rămâne nedetectată ani de zile. Confirmarea afecțiunii necesită teste genetice sau un test specializat de toleranță la glucoză.

Comenteaza