Alin Tişe, la un an de mandat. Promisiuni versus realizări

Alin Tişe, la un an de mandat. Promisiuni versus realizări
ZIUA de CLUJ face un bilanţ al realizărilor şi nerealizărilor conducătorilor din administraţia locală şi judeţeană clujeană, la un an de la preluarea mandatului, în iunie 2016.

PNL Cluj câştiga în iunie anul trecut detaşat Primăria Cluj-Napoca, prin Emil Boc, dar şi Consiliul Judeţean (CJ) Cluj prin Alin Tişe, ambii candidând sub sloganul "Clujul creşte". În acest articol o să facem o trecere în revistă a principalelor promisiuni făcute în campanie de actualul preşedinte al CJ Cluj şi ceea ce s-a realizat până acum din aceste proiecte.

Mandatul 2016-2020, "mandatul drumurilor judeţene"

Una din principalele promisiuni ale lui Alin Tişe a fost relansarea programului de reabilitare şi modernizare a reţelei de drumuri judeţene dar şi continuarea lucrărilor de reparaţii, celebrele plombări, acolo unde nu pot fi făcute lucrări mai ample.

La acest capitol, lucrurile s-au mişcat destul de bine. A fost accesat un credit de 225 de milioane de lei pentru modernizarea drumurilor judeţene, din care judeţul şi-a propus să cheltuie în acest an 75 de milioane de lei, deja pe unele sectoare fiind începute lucrările. Marele obstacol în urgentarea acestui program îl reprezintă birocraţia uriaşă care există în procedurile de autorizare. La ultimele şedinţe de consiliu judeţean, şeful instituţiei a arătat că există drumuri la care procedurile de obţinere a avizelor necesare au început în iarnă şi se pare că vor mai dura până la toamnă (!)

În această perioadă s-au făcut şi plombări pe multe drumuri judeţene, dar în unele locuri oamenii se plâng deja de calitatea lucrărilor. Autorităţile judeţene au explicat că acolo unde lucrările sunt în garanţie, nu vor semna recepţiile până ce constructorii nu vor remedia defecţiunile.

Continuă proiectele de dezvoltare a aeroportului

Aceasta a fost o altă promisiune a lui Alin Tişe la preluarea noului mandat de preşedinte al judeţului. Urgenţele mari pentru aeroport sunt extinderea terminalului de plecări prin darea în folosinţă a unor noi spaţii de îmbarcare la etajul actualului terminal şi extinderea spaţiilor de parcare pentru aeronave. Ambele sunt în lucru în acest moment. Deocamdată extinderea pistei de decolare-aterizare la 3.500 de metri a fost amânată, din cauza costurilor ridicate dar şi din cauza faptului că proiectul nu poate avansa până ce Guvernul nu finalizează propriul proiect de deviere a Someşului. Conducerile judeţului şi aeroportului urmează să discute în perioada următoare despre un plan de dezvoltare a aeroportului pe mai mulţi ani, ce are un obiectiv îndrăzneţ, acela de a atinge în câţiva ani un nunăr de 7 milioane de pasageri pe aeroportul clujean, după ce în ultimii ani, traficul a crescut constant şi urmează să atingă în acest an cel puţin 2,7 milioane de pasageri.

CMID, încă departe de finalizare

Alin Tişe a găsit în iunie 2016, la patru ani de la părăsirea vechiului mandat, un proiect al judeţului într-o stare mai proastă decât îl lăsase în urmă cu patru ani, în 2012. Este vorba de Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), un proiect pe fonduri europene care trebuia să rezolve în întreg judeţul problema reciclării şi depozitării moderne a deşeurilor. Proiectul este încă departe de darea lui în folosinţă. Din iunie anul trecut până acum s-a reuşit doar selectarea prin licitaţie publică a unui nou constructor şi semnarea contractului, după rezilierea vechii înţelegeri. Cel mai optimist termen pentru finalizarea primei celule din acest proiect este sfârşitul anului viitor.

Stadionul Cluj Arena, trecut în administrarea judeţului

Anii trecuţi firma care a administrat noua arenă a Clujului s-a confruntat cu foarte mari probleme financiare, după ce Curtea de Conturi a stabilit un impozit neplătit pe mai mulţi ani pentru stadion, ce a dus la un debit "rostogolit", de circa 14 milioane de lei. În momentul în care a revenit la conducerea forului judeţean, Alin Tişe nu a avut altă soluţie decât să treacă stadionul în administrarea forului judeţean iar pentru vechea firmă de administare că ceară intrarea în insolvenţă simplificată. O altă dorinţă a lui Alin Tişe, transferul stadionului la Primăria Cluj şi administrarea în comun a acestuia cu Sala Polivalentă, nu a putut fi pusă în practică, din cauză că nu a întrunit încă o majoritate calificată în forul judeţean, în condiţiile în care consilierii UDMR s-au opus.

Spitalul pentru copii, la stadiul de căutări şi negocieri

Un alt proiect important al judeţului de care a vorbit în campanie actualul preşedinte al CJ Cluj a fost realizarea unui nou spital monobloc pentru copii. Acest obiectiv devine o urgenţă, în condiţiile în care multe clădiri în care funcţionează acum acest spital sunt răspândite în tot oraşul iar dintre acestea unele sunt în stadii avansate de retrocedare către vechii proprietari. În anul care a trecut, administraţia judeţeană a căutat mai multe variante de teren pentru edificarea spitalului, dar o locaţie centrală, pe strada Victor Babeş, de 7000 de mp, a fost respinsă de autorităţile sanitare, pe motiv că este insuficient de mare. În paralel, forul judeţean a purtat mai multe negocieri şi cu Ministerul Sănătăţii pentru încheierea unui parteneriat în realizarea noului spital de copii.

Noi parcuri industriale în judeţ

Dezvoltarea reţelei de parcuri industriale în judeţul Cluj a fost un alt obiectiv de campanie al actualului ocupant al fololiului de şef al judeţului. A fost amintită aici realizarea unui nou Parc Industrial la Câmpia Turzii. Referitor la acest proiect, în această perioadă se fac demersuri pentru obţinerea titlului de parc industrial iar apoi se va trece la realizarea studiului de fezabilitate şi a următoarelor etape în edificarea propriu-zisă. Tot legat de parcurile industriale amintim că recent au fost finalizate cele patru clădiri în cadrul unui proiect cu fonduri europene de extindere a Parcului Industrial Tetarom I. În zona acestui parc autorităţile se confruntă cu alunecări de teren, fiind în analiză în această perioadă o expertiză tehnică făcută de Universitatea Tehnică ce vizează unele lucrări mai ample de consolidare a dealului.

Alin Tişe: "Anul acesta a fost un an mai dificil decât chiar întregul mandat trecut"

ZIUA de CLUJ a oferit posibilitatea şi preşedintelui CJ Cluj, Alin Tişe, să-şi exprime propiul punct de vedere despre activitatea din acest prim an al mandatului 2016-2020.

"Anul acesta a fost un an mai dificil decât chiar întregul mandat trecut, 2008-2012, pentru că, din păcate am avut o situaţie dificilă cu multe proiecte care erau amânate în diferite faze sau chiar blocate din anumite considerente de ordin juridic, tehnic, iar munca mea şi a echipei mele a fost în acest an concentrată pe această linie de a repune pe şină aceste proiecte care sunt obligatorii şi mă bucur că am reuşit să le finalizăm o parte, iar altele să le deblocăm deşi erau blocate de 4-5 ani. Cred că o realizare importantă în acest an a fost construirea celor 4 clădiri în Parcul Tetarom cu o valoare de 10 milioane de euro, pe care am început-o în 2009 în primul mandat, 3 clădiri de birouri plus o hală, o investiţie importantă.

De asemenea am reuşit să deblocăm Tetarom I, în sensul că suntem în procedură de a licita stabilizarea versantului de la Tetarom I, care este un proiect vechi. Un pas important îl reprezintă închiderea rampelor vechi de gunoi. Pot să spun că anul acesta va fi anul în care judeţul Cluj va închide 4 rampe importante, Pata Rât din Cluj-Napoca, şi cele din Turda, Gherla şi Huedin.

Mă bucur că am reuşit să deblocăm şi construirea CMID-ului, un proiect blocat şi acela, ştiţi prea bine cu plângeri penale... . Se lucrează intens la CMID, nu mai avem niciun obstacol, sper ca în cel mai scurt timp să finalizăm şi acest CMID.

Un alt proiect unde am făcut paşi importanţi este programul de reabilitare a drumurilor judeţene, de un an lucrăm intens la drumuri, zi de zi, iar drumurile se schimbă în bine la faţă dar vor fi rezultate şi mai bune atunci câmd vom începe drumurile prinse pe credit, deocamdată lucrăm pe bugetul judeţului, vor intra în reabilitare foarte multe drumuri, până la 400 de km, pe lângă ceea ce lucrăm acum. Aşteptăm doar finalizarea avizelor de la Mediu, de la Apele Române, de la Transelectrica, o parte din ele vor fi începute şi terminate în acest an, important este că toate vor intra într-un proces de reabilitare.

Lucrăm şi la proiecte pe fonduri europene. Încercăm acum două drumuri, „drumul Bistriţei" şi „drumul Apusenilor", să le prindem pe fonduri europene, lucrăm de asemenea pe Castelul de la Banfy şi pe centrele de asistenţă socială.

În continuare căutăm teren pentru a începe un spital de copii, nu am găsit încă teren, căutăm locaţia potrivită. Lucrăm acum şi la etapa prealabilă a unui centru de Conferinţe pe care l-am anunţat încă din timpul campaniei, care să fie construit în zona apropiată de Centura de Est, de aeroport, cu posibilitatea de a se lega cu autostrada", a declarat Alin Tişe.

Puteţi citi aici un articol ZIUA de CLUJ din 6 iunie 2016 despre ce au promis cei doi principali candidaţi ai PNL Cluj, Emil Boc şi Alin Tişe, în campania electorală.

Menţionăm că site-ul de campanie sub titulatura "clujulcreşte.ro", care conţinea toate promisiunile, a fost suspendat.

 

 

 

 

Comenteaza