Alt dialog uluitor al primarului Emil Boc, la radio. De ce l-a făcut impertinent pe un ascultător. GALERIE FOTO

Alt dialog uluitor al primarului Emil Boc, la radio. De ce l-a făcut impertinent pe un ascultător. GALERIE FOTO
Primarul Emil Boc l-a făcut impertinent pe un ascultător al REALITATEA FM Cluj, care intrase în legătură directă cu el. S-a dovedit că, pe fondul discuţiei, omul era documentat mai bine decât primarul.

Între Boc şi Daniel, clujeanul care a intrat în legătură directă cu primarul la REALITATEA FM Cluj, luni dimineaţa, a avut loc un dialog pe care îl putem numi "al surzilor". Daniel întreba ceva, edilul răspundea altceva. Şi ca orice dialog al surzilor, s-a încheiat cu nervi şi jigniri. Ascultătorul l-a întrebat pe primar dacă e "plătit din banii noştri sau din poşeta Elenei Udrea", Boc l-a făcut "impertinent".

Dincolo de ieşirile celor doi, s-a dovedit că Daniel avea dreptate. Acesta a întrebat dacă primăria intenţionează să facă lucrări de reparaţii la imobilele de pe strada Iuliu Maniu, de la numerele 1 şi 3, despre care el aflase că au intrat definitiv în proprietatea primăriei. Primarul a părut însă că nu cunoaşte acest detaliu. "Sunt ale noastre", a venit şi confirmarea de la Biroul mass-media al municipalităţii.

Este vorba despre două clădiri de pe partea stângă a străzii Iuliu Maniu, strada "în oglindă", iar prima este chiar palatul învecinat cu Muzeul de Artă. Dacă restaurantul de la parter este "ca nou", în interior, pe faţadă şi la acoperiş se pot vedea serioase probleme cauzate de lipsa de întreţinere (vezi foto).

Printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Arhiepiscopia Romano - Catolică Alba - Iulia şi Fundaţia Statusul Romano - Catolic din Transilvania, cele care revendicaseră clădirile, au pierdut definitiv şansa de a pune mâna pe ele. ÎCCJ a confirmat în 7 octombrie decizia din septembrie 2014 a Curţii de Apel Iaşi pe această speţă. "Respinge, ca nefondat, recursul declarat de reclamantele Arhiepiscopia Romano - Catolică Alba - Iulia şi Fundaţia Statusul Romano - Catolic din Transilvania împotriva deciziei nr. 194 A din 29 septembrie 2014 a Curţii de Apel Iaşi - Secţia Civilă", este soluţia. Motivarea deciziei nu a fost făcută încă publică.

În discuţia cu Daniel, Emil Boc o ţinea cu Kentucky Fried Chicken (KFC), despre care susţinea că este singurul chiriaş din zonă al primăriei. Dar mai sunt câteva familii care locuiesc acolo şi care au participat financiar la câştigarea procesului cu romano-catolicii, inclusiv prin angajarea unui avocat. Şi care plătesc lunar chirie municipalităţii.

În plus, Boc s-a arătat gata să sancţioneze proprietarul clădirii pentru că nu repară clădirea, dar proprietarul este chiar primăria pe care o conduce. Evident, în această calitate, municipalitatea are obligaţia de a repara clădirea. Emil Boc a afirmat într-o altă emisiune radio că există o societate desemnată să repare imobilele primăriei unde există chiriaşi, după ce administratorul blocurilor de locuinţe sociale de pe strada Timişului s-a plâns în direct că nimeni nu se mai ocupă de aceste imobile date în folosinţă în 2008.

"Daniel: ...ce facem pe partea stângă, care e proprietatea dvs.?
Emil Boc: Numai Kentucky e proprietatea noastră. Alta nu avem, altă proprietate.
Daniel: OK. Şi când încep nişte reperaţii, asta vă întrebam? Că vine 2021 fără clădirile respective.
Emil Boc: Dar reparaţii, unde? Că Kentucky funcţionează.
(...)
Emil Boc: ... vă asigur că primăria supraveghează zona în detaliu, iar cei care au obligaţia să refacă au fost somaţi în perspectiva aceasta, să ştiţi.
Daniel: Eu vă întreb... când o să se repare numărul 1 şi numărul 3? Nu aveţi ce să vă somaţi dvs. pe dvs."
, sunt cele mai interesante părţi ale discuţiei.

Iată întregul dialog dintre cei doi, din emisiunea moderată la REALITATEA FM de Florin Otrocol:

- Bună ziua, Daniel mă numesc. Domnule primar, ştim cu toţii că Clujul are ca şi candidatură Capitală Culturală Europeană 2021. Unul dintre elementele cu care se laudă Clujul din punct de vedere cultural e faptul că avem în centrul oraşului o zonă veche. Şi vreau să mă duc şi mai departe, mă refer chiar la "strada oglindă". Jumătate din ea, oglinda, se cam crapă. Ce se întâmplă pe partea aceea? Jumătatea din partea stângă a străzii Iuliu Maniu. Din câte ştiu eu, este proprietatea primăriei.
- Proprietatea primăriei este doar unde este Kentucky Fried Chicken (KFC n. red.), aceea este proprietatea primăriei, şi a fost închiriată cu 10.000 de euro pe lună, aproximativ.
- Nu cred că toată clădirea. În restul clădirii locuiesc oameni.
- Nu. Acea clădire este a primăriei, unde stă KFC. Este în chiria primăriei. În rest, altă clădire nu ştiu să avem în zonă.
- Care este statusul? Cad bucăţi din acoperiş...
- Aici sunt proprietarii privaţi, din nefericire. Acuma Codul nou fiscal ne va da posibilitatea...
- Eu vorbesc de partea... (se aude pe sub Boc: "Eu vorbeam de clădirile proprietatea dvs...")
- Să vă spun ce putem face cu proprietăţile private. Proprietăţile private vor avea de aici înainte un impozit de 500% mai mare, în 2016 se somează, în 2017 se poate băga direct în debit impozit de 500%. Asta va fi sancţiunea cea mai importantă.
- OK. Şi ce facem pe partea stângă, care e proprietatea dvs.?
- Numai Kentucky e proprietatea noastră. Alta nu avem, altă proprietate.
- OK. Şi când încep nişte reperaţii, asta vă întrebam? Că vine 2021 fără clădirile respective.
- Dar reparaţii, unde? Că Kentucky funcţionează.
- Eu mă refer la clădirile numărul 1 şi numărul 3, clădiri la care cade acoperişul, s-au întâmplat tot felul de nebunii pe acolo...
- Nu e nicio nebunie, mergeţi pe acolo şi vedeţi că nu e nicio nebunie, ce să se întâmple?
- Eu merg destul de des acolo.
- Bine, vă asigur că Primăria supraveghează zona în detaliu, iar cei care au obligaţia să refacă au fost somaţi în perspectiva aceasta, să ştiţi.
- Eu vă întreb... când o să se repare numărul 1 şi numărul 3? Nu aveţi ce să vă somaţi dvs. pe dvs. Haideţi să fiţi agresiv numai cu cei care sunt din afara acestei localităţi (aluzie la discuţia cu ascultătorul din Bucureşti - detalii AICI n.r.).
- Repet, distinse domn, acolo e un program de refaţadizare a municipiului Cluj-Napoca, aprobat de Consiliul Local, şi care este în faza de proiectare.
- Care trebuia să înceapă în octombrie 2014, nu aţi făcut nimic...
- Pentru persoanele private este programul prin care ei pot să depună solicitare la Primărie; n-o depun, treaba lor. Cu 500%, repet, va fi acum posibil pe noul Cod fiscal să se aplice aceste reguli.
- Apreciez că nu mi-aţi răspuns la întrebare. Mulţumesc tare mult.
- La revedere. O zi bună şi să aveţi grijă de dvs.
Cometariu Boc în studio: "Trebuie să le suporţi la toţi problemele şi eu sunt aici să răspund civilizat la toţi cei care au o doză corectă de întrebări adresate publicului şi primăriei".

Sună din nou telefonul.
- Tot eu sunt, Daniel mă numesc. Am o întrebare foarte succintă. Domnule primar, dvs. sunteţi plătit din banii noştri sau sunteţi plătit din poşeta Elenei Udrea?
- Auzi... Nu sunt obligat să vă răspund la toate impertinenţele dvs, bine? Să vă suport chiar orice. Să vă fie de bine. Nici chiar aşa, să credeţi că sunt troacă de porci la adresa dvs. Dacă aveţi bun simţ şi vreţi să discutăm, discutăm, dacă nu, la revedere.
Daniel închide. Boc continuă în studio: "M-am săturat de chestii din acestea. Dacă credeţi să sunt aici troacă de... la fiecare dintre dvs. Vorbiţi civilizat, vă răspund civilizat. Vorbiţi altfel, altfel primiţi răspunsul. Să fim bine înţeleşi".

Comenteaza