Şantierul de Crăciun. Decoraţiunile Pieţei Unirii, umbrite de lucrările pentru reabilitarea fântânii

Şantierul de Crăciun. Decoraţiunile Pieţei Unirii, umbrite de lucrările pentru reabilitarea fântânii
Deşi căsuţele cu produse tradiţionale, ornamentele de Crăciun şi iluminatul festiv animă din plin Piaţa Unirii în luna decembrie, imaginea de sărbătoare este umbrită de şantierul din zonă. Fântâna din Piaţa Unirii a fost îngrădită de garduri de mai bine de două luni, în vederea realizării lucrărilor de reabilitare.

Lucrările de reabilitare a fântânii arteziene sunt încă în plină desfăşurare, iar gardurile care opresc vederea trecătorilor vor rămâne în centrul oraşului cel puţin pentru urmăroarele două săptămâni. După trei licitaţii ratate, a patra procedură de acest fel a fost lansată în luna iunie, iar contractul i-a fost atribuit societăţii Fountain Design care a câştigat lucrarea pentru suma de 281.940 fără TVA.

Înlocuirea vechilor structuri ornamentale a început încă din septembrie, iar potrivit graficului de lucrări, muncitorii ar trebui să se apropie de ultima sută de metri. Arhitectura şi designul fântânii nu vor suferi modificări, însă materialul utilizat va fi unul diferit, de această dată constructorii folosind granit pentru a reface obiectivul. Conform reprezentanţilor Primăriei Cluj-Napoca, lucrările se vor finaliza până la mijlocul lunii decembrie.

Piaţa Unirii a fost modernizată parţial în 2009 şi redeschisă, tot parţial, în luna noiembrie din acelaşi an. În zonă s-a lucrat tot anul 2010 la reabilitarea statuii lui Matei Corvin, iar o parte din lucrarea de pavare a pieţei a fost executată spre finele anului trecut, după ce s-a reuşit finalizarea restaurării grupului statuar din centrul pieţei. Lucrările de modernizare a Pieţei Unirii au fost realizate de societatea Iridium, la preţul de peste 1,5 milioane de euro.

Fântâna construită în anul 2009 a suferit reparaţii atât în 2011, cât şi în 2012. Dacă primele lucrări au fost efectuate pe banii constructorului întrucât obiectivul era încă în garanţie, celelalte au fost suportate de municipalitate, din cauză că societatea care a efectuat lucrările a intrat în insolvenţă şi nu s-a mai putut ocupa de lucrare.

Comenteaza