Apă încălzită cu celule fotovoltaice în aquapark-ul din Cluj VIDEO

Apă încălzită cu celule fotovoltaice în aquapark-ul din Cluj VIDEO
Apa din viitorul aquapark din Grigorescu ar urma să fie încălzită prin panouri fotovoltaice. Măsura se adaugă celei prin care Primăria din Cluj-Napoca vrea să capteze apa pluvială pentru a o folosi la toaletele viitoarei săli polivalente.

Asocierea pentru aqua-park a fost scoasă la licitaţie. "Singurele condiţii puse sunt cele de realizare în cel mult doi ani a aqua-park-ului. Punctăm în plus firmele care folosesc surse nepoluante de energie, cum ar fi încălzirea apei prin celule fotovoltaice", explică primarul Sorin Apostu. Criteriul de atribuire a lucrărilor este preţul cel mai mic. Valoarea totală a investiţiei, fără TVA, este de 43,76 milioane de lei, dinrte care lucrările de construcţii şi montaj costă 28 de milioane de lei, conform studiului de fezabilitate.

Ca o comparaţie, complexul de agrement din Hajduszoboszlo (Ungaria), este de 3 ori mai mare, având aproximativ 150.00 de metri pătraţi.

În conformitate cu încadrările urbanistice în zona respectivă se poate construi o bază de agrement, inclusiv acoperită, cu bază de tratament şi hotel.

În ce priveşte sala polivalentă din oraş, "am discutat cu constructorul şi proiectanţii ca să gândească un sistem prin care pe acoperişul sălii să fie montate panouri fotovoltaice care să asigure consumul de energie necesar sălii şi să asigure, noaptea, iluminatul public din zonă", spune primarul.

Proiectul sălii include şi un sistem de captare a apei de ploaie şi folosire a acesteia la toalete. "Estimăm o economie de 3.000 de metri cubi pe an", explică Apostu.

În ce priveşte iluminatul public din oraş, primarul spune că până în octombrie au fost instalate 10.000 de becuri, cifră suplimentată de până astăzi cu 800 de corpuri de iluminat. În acest an vor fi montate alte 2.000 de becuri. "Prin comparaţie cu anii trecuţi factura este cu până la 40% mai mică", explică primarul.

482.000 de lei a costat factura la energie electrică în primele luni ale acestui an pentru iluminatul public, faţă de aproximativ 600.000 de lei în acelaşi interval al anului trecut.

 

 

Comenteaza