Apahida, planuri mari pentru Educație: dotări și extinderi în școli, spații neconvenționale de predare în aer liber și creșă nouă

Apahida, planuri mari pentru Educație: dotări și extinderi în școli, spații neconvenționale de predare în aer liber și creșă nouă

Peste patru milioane de lei ar urma să meargă în investiții în domeniul Educației în comuna Apahida.

Autoritățile din Apahida vor extinde investițiile în domeniul Educației în comună. Sunt prevăzute modernizări și dotări în școli, dar și intervenții punctuale pentru reducerea abandonului școlar.  

“Am alocat, de exemplu, peste 1.700.000 de lei școlii din Apahida, unica școală din comună – ‘Ștefan Pascu’ cu personalitate juridică, care gestionează și celelalte școli – atât ni s-a cerut, atât am alocat. Jumătate din bani merg pe cheltuielile curente și jumătate pentru investiții. De asemenea, suntem în curs de implementare în cadrul programului de reducere a abandonului școlar a unui grant de 750.000 de lei. Avem în vedere dotări, sprijin pentru a aduce copiii la școală, pregătiri suplimentare, cu care sperăm să reducem abandonul școlar în comună sau chiar să-l eliminăm”, a spus primarul Grigore Fati, la Ziua Live.

Pe lângă aceste sume, Apahida are depus în PNRR un proiect de 1,2 milioane de lei pentru dotarea școlilor din comună cu table interactive, laptopuri și calculatoare, plus un parteneriat cu Zona Metropolitană pentru realizarea unor spații neconvenționale de predare în aer liber.  Grigore Fati

“Proiectul din PNNR este un proiect admis, încă nu am primit feedback-ul pentru finanțare, dar sper să îl prindem. O firmă din Apahida, Norstal, ne-a alocat o sponsorizare de 40.000 de lei cu care vom cumpăra primele patru table inteligente în școala din Sânicoara. Avem, de asemenea, un parteneriat cu Zona Metropolitană de 350.000 de lei pentru dotări și realizarea unor spații neconvenționale de predare în aer liber. per total asigurăm peste 4 milioane de lei în școlile din Apahida”, a spus Grigore Fati.

Primarul a reamintit și de lucrările de extindere a școlii din Sânicoara și de planul de extindere al școlii din Apahida.

“Este aproape finalizată extinderea la școala din Sânicoara, mai sunt mici lucrări exterioare, dar se învață acolo, avem depus la Compania Națională de Incvestiții un proiect de aproape 2 mil. de lei pentru extinderea școlii din Apahida cu încă 9 săli de clasă - de trei ani ne luptăm să prindem finanțare - ni se tot spune că vom fi chemați la semnare, dacă nu se va întâmpla, o vom prinde în programul de investiții pe anul viitor în buget propriu”, a precizat Fati.

În ceea ce-i privește pe cei mici, primarul a afirmat că în Dezmir va fi construită o creșă.

“Avem o creșă, în momentul de față, pe care am predat-o Ministerului Educației, știți că a apărut o ordonanță de acest fel, pregătim o creșă în Dezmir, avem proiectul tehnic, din câte știu este depus pentru finanțare, dacă nu obținem banii o vom aborda financiar anul viitor prin buget propriu, dar trebuie să înțeleagă părinții că nu înseamnă că se va finaliza anul viitor, dar sperăm pe 2024”, a explicat primarul comunei Apahida.

 

Comenteaza