Arhitecţii vor scene în spaţiile “trecute în rutină” ale oraşului

Arhitecţii vor scene în spaţiile “trecute în rutină” ale oraşului
Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România pregăteşte o serie de evenimente în Grădina Botanică, după ce anul trecut a încercat să readucă în atenţie un obiectiv valoros, dar lăsat în degradare al oraşului: Cetăţuia.

Arhitecţii vor să militeze în continuare pentru salvarea unuia dintre cele mai valoroase obiective ale oraşului, dealul Cetăţuii, care are nevoie urgentă de intervenţii de reabilitare.

"Scena urbană" cu evenimentele din Grădina Botanică se deschide la început de aprilie, cu manifestări pentru copii, un vernisaj de sculptură şi o masă rotundă în care participanţii vor fi chemaţi să împărtăşească o poveste legată de spaţiul ales în aces an pentru a fi scos "la rampă". "Scena urbană îşi propune să revitalizeze spaţii trecute în rutină, unde să arătăm că se pot întâmpla lucruri pentru un public mai larg decât cel tradiţional, vrem să activăm aceste spaţii, să le punem în valoare. Vom încerca să intervenim cât mai puţin în aceste locuri, să avem o prezenţă discretă", a precizat arhitectul Daniela Maier, coordonator al proiectului. O a doua secţiune a evenimentului va avea loc în toamnă, în septembrie, când programul se va întinde pe trei zile, într-o manifestare echivalentă cu "Scena cetăţii" din 2012, organizată pe Cetăţuie. În cazul acestui obiectiv al oraşului (zona Belvedere) situaţia juridică a proprietăţilor şi anii de non-intrevenţie au dus la degradarea zonei, aşa că până şi organizarea de evenimente e problematică.

"Grădina Botanică are o situaţie diferită faţă de Cetăţuie; e o instituţie vizitată, dar vrem să arătăm că e mai mult decât se crede. Sperăm să se poată organiza alte evenimente şi pe Cetăţuie, dar aici din păcate nu s-a întâmplat mare lucru în ultimele luni pentru îmbunătăţirea situaţiei. Cele cinci monumente de pe dealul Cetăţuii sunt în stare avansată de degradare, ar avea nevoie de intervenţii urgente pentru a fi salvate şi reabilitate, fiindcă acum nu au parte nici măcar de minimă întreţinere corespunzătoare. Noi vom mai încerca să aducem în atenţie şi locaţia de anul trecut", a menţionat Szabolcs Guttmann, preşedintele OAR-T.

În ultimii ani, specialiştii în urbanism au atras atenţia că dealul Cetăţuii are nevoie de consolidări, de legături cu oraşul şi de un proiect solid pentru valorificarea punctului de belvedere. În acest caz însă administraţia are de rezolvat problema proprietăţilor din zonă, în condiţiile în care amenajarea trebuie gândită unitar pe întreaga suprafaţă, necesitând astfel cooperarea cu proprietarii privaţi. Anul trecut, primăria a obţinut de la societăţile Unita şi Banca Transilvania dreptul de folosinţă pentru un teren de doar 2.600 de mp în zona hotelului Belvedere. La începutul anului, după ce s-au anunţat concursuri de amenajare pentru spaţii publice ca Piaţa Mihai Viteazu şi strada M.Kogălniceanu, arhitectul-şef al municipiului a susţinut că următoarele obiective luate în calcul pentru a fi regândite în urma unor competiţii între proiectanţi sunt Dealul Cetăţuii şi malurile Someşului.

Scena urbană - Scena cetăţii

În octombrie, OART a organizat Scena Cetăţii pe Cetăţuie, cu o serie de evenimente: concerte, spectacole de muzică clasică şi coregrafie, fitness, programe pentru copii, cu activităţi creative şi educative legate de istoria oraşului şi în special al cetăţuii, atelier de film şi fotografie, toate cu accent pe zona de belvedere a oraşului. Programul a mai inclus tururi ghidate, realizarea de instalaţii artistice, vernisaje de expoziţii (fostul depozitul de arme - transformat temporar în depozit de proiecte de arhitectură), teatru în aer liber sau dansuri baroce, animaţii stradale şi spectacole de lupte, efecte pirotehnice şi proiecţii pe clădiri.

 

Etichete
Comenteaza