Cetățuia, prima mare lucrare de spații verzi după al Doilea Război Mondial: 700 case demolate, 2.000 oameni strămutați pentru ''Perla Clujului"

Cetățuia, prima mare lucrare de spații verzi după al Doilea Război Mondial: 700 case demolate, 2.000 oameni strămutați pentru ''Perla Clujului"

Prima mare lucrare de spații verzi de după cel de-al Doilea Război Mondial (8ha) a fost Parcul orășenesc Cetățuia. Înainte, aici era una dintre cele mai insalubre și rău famate cartiere ale Clujului.

"La începutul anilor '60, circa 700 de locuințe au fost demolate și peste 2.000 de oameni strămutați. Apoi au fost construite cele 5 blocuri de pe Dragalina și au început lucrările de amenajare a parcului. Presa vremii numea parcul "Perla a Clujului''. Proiectanții au exploatat relieful accidentat și stâncos și au îmbinat câmpuri de gazon cu partere de flori, boschete și copaci. Tot atunci, parcul a fost iluminat nocturn". Informațiile provin din volumul Urbanism și urbaniști din Cluj, scris de arhitectul Vasile Mitrea și Lazăr Marian, fost arhitect-şef al Clujului între anii 1965-1972. 

În prezent, Parcul Cetățuia este din nou în atenția administrației publice. Acesta va fi modernizat în baza unui proiect câștigător al unui concurs internațional de soluții. 

Autorii volumului despre urbanismul clujean recomandă proiectanților actuali să ia în calcul în cadrul reabilitării obiectivului și cele două grote săpate în stânca versantului. "Acestea stau drept mărturie că acest versant a fost locuit din cele mai vechi timpuri ale omenirii, din paleolitic sau neolotic. În anul 1960, una dintre acestea era încă locuită". 

Peste 7 milioane de euro exproprieri pentru modernizarea dealului Cetățuii

Amintim că, aleșii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat, în noiembrie 2022, peste 35 milioane de lei, exproprieri pentru modernizarea dealului Cetățuii. Amplasamentul lucrării este în suprafață de 140.295 mp. Raportul de evaluare a fost realizat de sc Expertus srl.

Proiectul de modernizare a fost realizat, în urma unui concurs internaţional de soluții, de asocierea Metapolis Architecs – Atelier Mass – Ana Horhat – Prodeco Arhitectură și Inginerie. Lucrările vor dura 24 de luni. 

Conform SF, suprafaţa vizată este de aproape 141.000 mp, iar investiţia este compusă din următoarele obiective: amenajare parc pe versantul sudic, amenajare platou nord, amenajare parc aferentă fortificaţiei. Vor fi plantaţi 1.100 de arbori și se vor amenaja 26.500 de metri pătrați de spații pietonale. Sunt prevăzute 110 locuri de parcare pentru biciclete și trotinete, unde se vor instala 7 stații de încărcare mașini electrice și 11 pentru biciclete și trotinete electrice.

Porțile de intrare în cetate vor fi restaurate, iar între acestea va fi platou pietonal. Dispare parcarea din spatele hotelului Belvedere, dar şi Monumentul Eroilor. Maşinile nu vor mai avea acces pe cetăţuie, dar va fi va fi implementată o staţie de transport în comun, cu autobuze electrice. Vor exista mai multe alei pietonale pe versanţi, dar şi puncte de belvedere, între care şi faimoasa Rotonda. Vor fi amenajate şi două parcuri pentru copii, cu mobilier pe categorii de vârstă, sau terenuri de sport. Nu în ultimul rând, vor fi amplasate şi terase sezoniere. 

Proiectul prevede şi reamenajarea Turnului Paraşutiştilor. 

Modernizarea Cetățuii, pusă pe „hold” de urbaniștii clujeni

Planul Urbanistic Zonal - Zonă Construită Protejată Ansamblul Urban Cetățuia Cluj-Napoca, a fost, în iunie 2023, în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj.

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a propus un grup de lucru format din proiectanții și membrii CTATU, pentru a ajunge la un consens, iar proiectul să fie avizat favorabil cât mai repede. Liderul forului administrativ județean, Alin Tișe, a hotărât o amânare a deciziei, până când cele două parți se pun de acord asupra planșelor și a regulamentului de urbanism. MAI MULTE DETALII AICI!

Comenteaza