Au crescut costurile pentru restaurarea Castelului Bánffy din Răscruci! Tișe dă asigurări: „O să fie senzațional”
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 07 Aug 2023, 15:58
- Administraţie
- Ascultă știrea
Lucrările de reabilitare a ansamblului-clădire Castel Bánffy și a parcului-monument din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, derulate de Consiliul Județean Cluj cu ajutorul fondurilor europene, se apropie de final.
Forul administrativ județean clujean s-a reunit, luni, într-o ședință extraordinară, pentru a vota o modificare a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții. Costurile inițiale erau estimate la aproximativ 42 de milioane de lei, iar acum au crescut cu încă 15 milioane, ajungând la un total de circa 57 milioane lei.
„Valoarea totală a proiectului Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Ansamblului monument istoric Castel Bánffy, sat Răscruci, comuna Bonțida, județul Cluj este de 57.688.425,91 lei (TVA inclus). Valoarea neeligibilă de 38.162.389,07 (TVA inclus), rezultată în urma modificărilor apărute prin Dispozițiile de șantier, și actualizările de prețuri, urmează a fi suportată din bugetul Județului Cluj”, se arată în documentație.
„Ne dorim să terminăm acest proiect cât mai repede. Este aproape de final. Am fost în zonă și am verificat stadiul lucrărilor. Eu cred că proiectul va fi finalizat undeva prin luna septembrie, ca să nu spun august. Este senzațional. O să vedeți și o să vă placă. Restaurarea este făcută în totalitate la condițiile din trecut. De asemenea, la fel amenajarea curții, a lacului din interior, etc. Sper eu ca acest obiectiv să poată fi folosit de Consiliul Județean în toate activitățile din domeniul cultural”, a afirmat liderul CJ Cluj, Alin Tișe.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 30 de voturi „pentru”.
În final, proiectul prevede transformarea castelului într-un Centru Cultural reprezentativ pentru județul Cluj, astfel că, la etajul imobilului va fi amenajată o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, precum și grupuri sanitare. Totodată, la subsol va fi organizat un spațiu expozițional.
În ceea ce privește restaurarea parcului castelului, o componentă importantă o va reprezenta amenajarea lacului din incintă. În acest sens, va fi construit un ponton din lemn, va fi refăcut porumbarul din mijlocul lacului și fântâna arteziană, va fi edificat un pod peste canal, respectiv alte două poduri pentru șanțul de evacuare a apei lacului, vor fi amenajate accesele auto și pietonale, etc.
Conform reprezentanților forului județean, vor fi consolidate alte trei imobile ce vor avea destinația de clădiri conexe necesare deservirii castelului.