Autobuz transformat în "troleu", de marţi în Cluj-Napoca. Vezi cum arată FOTO VIDEO

Autobuz transformat în
Primul autobuz transformat în troleibuz din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi şi va fi pus în circulaţie de marţi. Transformarea acestuia a costat 230.000 euro, mult sub preţul achiziţionării unui troleibuz nou, spune directorul Regiei Autonome de Transport Urban de Călători (RATUC), Liviu Neag.

"Noul" troleibuz va funcţiona pe traseul liniei 6, Mănăştur - Aurel Vlaicu. "Este cea mai solicitată linie", spune Neag.

Troleibuzul care circulă de marţi pe traseul liniei 6 este de fapt un autobuz cumpărat second-hand din Paris şi care făcea legătura între aeroport şi zona centrală a capitalei Franţei. "A rămas doar caroseria din el, în rest am schimbat totul", a spus Neag.

Acesta este primul autobuz transformat în "troleu" în cadrul unui contract încheiat în urma unei licitaţii din luna februariecare urmăreşte conversia a 15 astfel de mijloace de transport. Iniţial contractul, cu o durată de doi ani, avea o valoare estimată de 4,5 milioane de euro. "Valoarea a scăzut la licitaţie cam cu şapte procente", a spus Neag. De menţionat, la concurs au participat doar două firme. Este vorba de Astra Bus Arad, care a câştigat şi licitaţia, "şi încă o firmă al cărei nume nu l-am reţinut, din zona capitalei", a menţionat Neag.Primăria Cluj-Napoca continuă eforturile de înnoire a parcului auto pentru transportul în comun, în vederea creşterii confortului călătorilor şi a optimizării costurilor, dar şi pentru a avea mijloace de transport nepoluante.

Troleibuzul este dotat cu şapte camere video, ale căror înregistrări pot fi urmărite şi ulterior. Totodată acesta are un consum de energie cu 40% mai mic decât sistemul vechi de acţionare a troleibuzelor, costuri de întreţinere semnificativ mai scăzute faţă de cele vechi, este dotat cu GPS şi cu comandă şi diagnosticare prin calculator a sistemului de acţionare electrică şi afişare la bord a parametrilor de funcţionare.

Troleibuzul are 149 de locuri, din care 55 pe scaune.

 

 

Comenteaza