Video Autobuze dedicate elevilor pentru încă 5 şcoli din Cluj. Proiectul ar putea fi extins din luna noiembrie

Autobuze dedicate elevilor pentru încă 5 şcoli din Cluj. Proiectul ar putea fi extins din luna noiembrie

Primarul Emil Boc a anunţat că alte cinci şcoli din centrul Clujului ar putea beneficia de autobuze speciale pentru transportul elevilor. 

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a anunţat în cadrul matinalului Realitatea FM Cluj, că transportul în comun dedicat elevilor din clasele 0-4 ar putea fi extins şi la alte şcoli din oraş, dacă după perioada de probă de 45 de zile se dovedeşte a fi un succes. În prezent, autobuzele speciale circulă pe 5 trasee spre şcolile ”Avram Iancu” și ”Nicolae Bălcescu”. Proiectul pilot, implementat în premieră în România, a luat startul în 11 septembrie, în a doua zi a noului an şcolar. 

"Vom avea 45 de zile de proiect pilot, timp în care îl vom îmbunătăţi zi de zi, iar după această perioadă vom trage linie şi vom vedea ce merge bine şi ce mai avem de îndreptat. Vom analiza posibilitatea de extindere şi la alte şcoli, dacă proiectul va fi un succes, dar întâi vrem să ne asigurăm, în primul rând, că acesta funcţionează foarte bine şi nu scade calitatea", a declarat edilul Clujului la Realitatea FM Cluj.

Şcolile cu prioritate pe lista de extindere a autobuzelor şcolare sunt cele aflate în zona centrală a Clujului, perimetru cu trafic intens, pe tot parcursul zilei.

"Obiectivul nostru este să extindem proiectul. Evident că ţinta noastră sunt celelalte şcoli din zona centală care pot fi grupate într-un proiect comun, şi anume şcolile Coşbuc, Şincai, Racoviţă, Bathory şi Seminarul Teologic. Sunt 5 şcoli care au o proximitate şi care pot beneficia după 1 noiembrie 2018 de acest proiect", a adăugat Boc.

Mai mulţi elevi, mai puţini părinţi

În prima săptămână a noului an şcolar, peste 1.500 de elevi şi părinţi au folosit autobuzele şcolare pentru a ajunge la cele 2 unităţi de învăţământ incluse în proiectul-pilot, ”Avram Iancu” și ”Nicolae Bălcescu”.

"Eu spun că e un proiect reuşit, am toate argumentele să spun asta. Din prima săptămână, 1.239 de copii şi 400 de părinţi au folosit autobuzele. Săptămâna aceasta, este o creştere de cel puţin 20% a numărului de copii şi o scădere a numărului de părinţi, exact ce ne-am dorit: să crească ponderea copiilor care utilizează autobuzele şcolare şi să scadă ponderea părinţilor, deoarece prin asta se demonstrează că proiectul a fost bine conceput. Ne bucurăm să vedem faptul că părinţii au încredere, fapt ce reiese din diminuarea numărului lor în autobuzele şcolare", a transmis primarul Clujului.

Mai multe autobuze în cartierul Mărăşti

Ca urmare a creșterii numărului de elevi din autobuzele speciale, începând de vineri, 14 septembrie 2018, ruta din Mărăști a fost suplimentată cu un autobuz. Este vorba despre traseul IRA - Expo Transilvania – Aurel Vlaicu – Arte Plastice – Crinului – Someș – Constanța (Str. Constanța – liceul Nicolae Bălcescu/str. Argeș – liceul Avram Iancu / str.Onisifor Ghibu). De asemenea, autobuzele circulă şi la ora 16, pentru a asigura transportul elevilor incluşi în programele de after-school.

"Ne-am adaptat din mers. Dacă a fost în Mărăşti o solicitare în plus, pentru că era foarte aglomerat, am pus un autobuz în plus, pe ruta respectivă. Dacă părinţii ne-au cerut să autobuze nu doar la 12, când se întorc copiii de la şcoală, ci şi la 16, când termină afterschool-ul, am pus autobuz şi la 16. Am răspuns la nevoile părinţilor şi de asemenea, prin poliţia locală, avem în fiecare autobuz câte un poliţist local, atât la dus cât şi la întoarcere, care asigură securitatea copiilor", a mai spus Emil Boc.

Trafic fluid în zona liceelor incluse în program

Efectele transportului școlar se observă ușor în trafic, care s-a ”înmuiat” în preajma celor două școli incluse în proiect, la ora începerii cursurilor.

"E o investiţie serioasă de resurse: autobuze pentru 5 linii, care sunt acoperite, poliţişti locali pe toate schimburile, deci este o mobilizare importantă de resurse, materiale şi umane, dar merită, pentru că deja avem cu 300 de maşini mai puţin în centrul Clujului în fiecare dimineaţă, datorită utilizării acestor autobuze şcolare. În zona Avram Iancu şi Bălcescu se circulă fluent, pentru că 300 de maşini nu mai sunt acolo şi pe diverse rute din zona centrală în fiecare dimineaţă", a conchis Boc.

Proiectul pilot privind transportului dedicat elevilor din clasele 0-4 vine ca răspuns la solicitările clujenilor din cadrul programului de Bugetarăre Participativă, ediţia 2017: "Cetăţenii au avut dreptate. Acest proiect a fost printre cele mai votate din programul de Bugetare Participativă. Dacă asculţi vocea cetăţenilor, nu se poate să dai greş", a subliniat primarul.

Traseele transportului școlar sunt:


Traseu 1: Bucium -Primăverii – Minerva – Izlazului – Calea Mănăștur – Agronomia – Calea Moților – Memorandumului Sud – Victoria – P-ța A. Iancu – (Str. Constanta – liceul Nicolae Bălcescu/str. Arges – liceul Avram Iancu / str. Onisifor Ghibu).

Traseu 2: Bucium – Ciobanului – P-ța Flora – Calea Mănăștur – Agronomia – Calea Moților – Memorandumului Sud – Victoria – P-ța A. Iancu – (Str. Constanța – liceul Nicolae Bălcescu/str. Argeș – liceul Avram Iancu / str. Onisifor Ghibu).

Traseu 3: Zorilor – Spitalul de Recuperare Sud – Observatorului Sud – Gh. Doja – Cipariu Nord – P-ța A. Iancu – (Str. Constanța – liceul Nicolae Bălcescu/str. Argeș – liceul Avram Iancu / str. Onisifor Ghibu).

Traseu 4: Str. Unirii - Snagov N. - Borsec N – Bistriței – Septimiu Albinii Nord – P-ta Cipariu Nord - P-ța A. Iancu – (Str. Constanța – liceul Nicolae Bălcescu/str. Argeș – liceul Avram Iancu / str. Onisifor Ghibu).

Traseu 5: IRA - Expo Transilvania – Aurel Vlaicu – Arte Plastice – Crinului – Someș – (Str. Constanța – liceul Nicolae Bălcescu/str. Argeș – liceul Avram Iancu / str.Onisifor Ghibu).

Amintim că, Primăria Cluj-Napoca a anunțat că, din 17 septembrie 2018, în autobuzele școlare vor putea urca doar elevii. Noutatea este că au acces și profesorii.

Comenteaza