Video Foto Autostrada A3 Zimbor - Poarta Sălajului, gata în 2025 sau 2026? / API: Mobilizarea celor de la UMB este foarte slabă
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Oct 2024, 09:18
- Administraţie
- Ascultă știrea

Asociația Pro Infrastructură crede că lotul de pe Autostrada Transilvania Zimbor - Poarta Sălajului, ar putea fi inaugurat la finalul anului 2025, însă mobilizarea antreprenorului UMB este slabă şi termenul ar putea fi decalat în 2026.
"Autostrada A3 Zimbor-Poarta, 2025 sau 2026? Deși o deschidere pe cei 12 kilometri dintre Zimbor și Poarta Sălajului este perfect fezabilă din punct de vedere tehnic anul viitor, probabil va trebui să așteptăm până în 2026. Din păcate, antreprenorul UMB este foarte slab mobilizat, fiind concentrat pe A7 Buzău-Focșani, așa cum v-am spus de multe ori. Cele mai multe șanse sunt ca și în 2025 armata UMB să fie comasată tot pe A7. Greu de crezut în acest moment că vom avea suficienți muncitori pe A3.
Vestea bună este că licitația aferentă nodului Românași este (aproape) rezolvată: așteptăm semnarea contractului, tot cu UMB. Chiar și dealul Zimbor pare-se că stă locului. Așa că nu ar fi impedimente pentru inaugurarea în 2025... dacă se vrea, dacă UMB mobilizează suficiente efective.
Pe lotul Nădășelu-Zimbor discuția e mai complicată. Pe lângă lipsa forței colosale a UMB, avem cele două viaducte de pe traseul nou care trebuie făcute de Ozaltin. Birocrația aferentă (exproprieri, revizuire acord de mediu), termenul de proiectare (primăvară) și emiterea autorizației de construire, plus execuția propriu-zisă fac aproape imposibilă finalizarea traseului nou în 2025.
Strict teoretic, turcii ar putea face viaductul Nădășelu în 2025, dar le va fi foarte greu. Totuși nu mai încape și celălalt viaduct de la Topa Mică, așa că visul unei inaugurări în 2025 se oprește la sud de Topa, într-o teoretică descărcare provizorie. Cu prea mulți de dacă și cu parcă, probabil că aceste scenarii super-optimiste nu vor deveni realitate în 2025", a transmis API pe Facebook.
Din filmarea lotului publicată de Asociația Pro Infrastructură se observă că mobilizarea celor de la UMB este foarte slabă. "Tronsonul se poate inaugura în 2025, având în vedere că licitația pentru nodul Românași/Poarta Sălajului e ca și rezolvată, însă doar dacă antreprenorul se va mobiliza suficient, ceea ce nu credem că se va întâmpla. Deci acest lot se va amâna cel mai probabil pentru 2026, mai ales că UMB a primit o nouă extensie a termenului contractual, graficul de execuție actualizat fiind extins până în 14.12.2026", a mai transmis API.
Pe de altă parte, Mircea Abrudean, clujeanul cu cea mai înaltă funcție în Executiv, a spus, la ZIUA LIVE, că a fost pe șantierul Autostrăzii Transilvania, iar acolo lucrările se desfășoară conform planului. „Am fost pe șantierul Autostrăzii Transilvania, pe porțiunea Nădășelu – Poarta Sălajului. Au existat speculații că firma desemnată câștigătoare acolo și-a mutat utilajele pe Autostrada Moldovei. Am vrut să văd care este situația acolo.
Chiar zilele trecute am alocat din fondul de rezervă al Guvernului o sumă importantă de bani tocmai pentru continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania. Am constatat că nu este așa cum se povestește. În șantier sunt peste 500 de oameni și 200 de utilaje care lucrează pe acest tronson de 42 de km. Este o lucrare destul de dificlă, dar pe care se muncește destul de bine”, a declarat, la ZIUA LIVE, liberalul clujean.