Autostrada Transilvania, blocată de o contestație

Autostrada Transilvania, blocată de o contestație
| Foto: Economica.net

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Române (CNAIR) a atribuit contractele de proiectare și execuție pentru două din cele trei tronsoane ale autostrăzii Suplacu de Barcău - Borș. 

Selina – Trameco câștigase două din cele trei loturi de autostradă din Bihor: Chiribiș – Biharia 28,6 km și Biharia – Borș 5,35 km. Compania austriacă Strabag a depus contestaţie pentru lotul Chiribiş-Biharia. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) are termen până la jumătatea lunii noiembrie să dea un verdict.

98 milioane euro şi doi ani de lucrări 

Valoarea totală a lucrărilor pe cele două loturi este de 98 milioane euro fără TVA, cu finanţare de la bugetul de stat, iar termenul de realizare a contractului este de 24 de luni pentru tronsonul Chiribiş - Biharia, respectiv 19 luni pentru tronsonul Biharia - Borş. Potrivit CNAIR, constructorul câştigător a ofertat o perioadă de garanție a lucrărilor de 10 ani. Contractele de execuţie vor fi semnate numai după cele 10 zile în care pot fi depuse constestaţii. 

CNAIR a organizat licitaţia în luna februarie, fiind a doua în ultimii doi ani. Contractul anterior, cu o asociere de firme spaniole, a fost reziliat în anul 2015, iar anterior, în 2012, cel cu firma americană Bechtel.

Urmează lotul trei

Referitor la ultimul tronson al autostrăzii Suplacu de Barcău - Borş (Chiribiș -  Suplacu de Barcău – 26,35 km, n.red.), autoritățile transmit că procedura de licitație se află în faza evaluării ofertelor depuse și că în perioada următoare va fi desemnat câștigătorul, conform bihon.ro. 

Au fost depuse următoarele oferte:

1. Asocierea CONSTRUCTII SA – HIDROELEKTRA NISKOGRADNJA D.D.
2. NUROL INSAAT VE TICARET ANONIM SIRKETI
3. Asocierea OLIVIERI COSTRUTTORI SRL – IMPRESA DI COSTRUZIONI ING. E. MANTOVANI S.p.A – DE SANCTIS COSTRUZIONI S.p.A.
4. Asocierea TRAMECO SA – VAHOSTAV -SK, a.s. – DRUMURI BIHOR SA – DRUM ASFALT SRL – EAST WATER DRILLINGS SRL
5. VIAROAD SRL

Din Autostrada Transilvania, care trebuia să se întindă pe 415 kilometri, între Borş şi Braşov, s-au construit până în prezent 50 de kilometri, între Gilău şi Turda. Încă 9,6 kilometri de autostradă au fost inaugraţi, la finele lunii septembrie, între localităţile clujene Gilău şi Nădăşelu. 

Comenteaza