Banda reversibilă se întoarce :). Vechea propunere a primarului, noua propunere a specialiştilor

Banda reversibilă se întoarce :). Vechea propunere a primarului, noua propunere a specialiştilor
| Foto: Arhiva

Pe o arteră importantă a Clujului s-ar putea circula, în viitor, când într-o direcţie, când în alta.

Primarul Emil Boc a declarat marţi, la Realitatea FM, că are pe masă mai multe variante pentru continuarea benzii dedicate mijloacelor de transport în comun pe strada Moţilor. Dezbaterile anterioare s-au oprit toate la semaforul de pe strada Memorandumului, întrucât participanţii - specialişti sau oameni de pe stradă - nu au găsit soluţia ideală. Moţilor este o arteră cu patru benzi, din care dacă două sunt date transportului public, mai rămân doar câte una pe sens pentru traficul cel de toate zilele. Şi ştim cu toţii cât de aglomerat e Clujul, mai ales în orele de vârf.

„Ieri am primit două propuneri analizate de specialişti, care urmează să mai fie completate cu date de trafic. Apoi se va dezbate în comisia de circulaţie, iar soluţia rezultată va fi supusă unei dezbateri publice", a spus Emil Boc.

Care sunt variantele în ipoteza de amenajare de benzi dedicate la bordură, pe ambele sensuri, între Primărie şi strada George Coşbuc.
1. sens unic dinspre centru spre Mănăştur; în tandem, strada Cardinal Iuliu Hossu va avea sens unic dinspre Mănăştur spre centru, iar pe Clinicilor se vor instala semafoare pentru regularizarea circulaţiei.
2. bandă reversibilă. Practic, actuala bandă de mers dinspre Mănăştur spre centru se va putea folosi, dar numai între orele 7 şi 10 dimineaţa; după aceea, se va circula invers, dinspre centru spre cartier.

„Aceasta este propunerea, nu am discutat-o, nu mi-am însuşit-o, aştept dezbaterile", a spus Boc.

Banda reversibilă a mai apărut în discuţie, în urmă cu trei ani, fiind propusă pentru strada Moţilor chiar de către primar. Acum însă acesta nu mai pare încântat, motiv pentru care a venit cu o altă idee.

„Eu am supus atenţiei comisiei de circulaţie o altă idee, după mintea mea. Ca benzile dedicate să funcţioneze temporar, între anumite ore. Să stabilească specialiştii câte ore dimineaţa, câte ori după-amiaza. În rest, să rămână benzile cum sunt acum. Şi am propus şi un mod de protejare a benzilor dedicate: să se instaleze stâlpişori retractabili, care între orele când banda este exclusivă pentru autobuze să permită doar intrarea mijloacelor de transport în comun, apoi să se ridice din nou, ca să nu pătrundă şi restul maşinilor", a explicat edilul şef.

La Cluj, în august 2017, s-au introdus benzi dedicate pe axa est-vest, de la biserica Sf. Petru până la capătul străzii Memorandumului. Emil Boc nu a putut să precizeze când ar urma să se implementeze noile benzi.

DECLARAŢIE

„Trei variante de lucru sunt pe hârtie, pot fi îmbunătăţite, completate, analizate în detaliu. Vreau să avem benzi dedicate pe o suprafaţă cât mai exinsă, să mergem până la Câmpului, dar specialiştii spun că încă nu au analizat Calea Mănăştur, nu au măsurători"
Emil Boc, primarul Clujului

Comenteaza