Banul public se împarte după reguli noi pentru spitale, biserici şi structuri sportive

Banul public se împarte după reguli noi pentru spitale, biserici şi structuri sportive
Administraţia locală a lansat în dezbatere publică trei regulamente pentru acordarea de finanţări din bugetul local, începând cu 2014.

Banii pentru cultele religioase, structurile sportive şi spitalele clujene se vor da după criterii noi, pe baza unei selecţii publice de proiecte, prin selectarea acestora de către o comisie numită de consiliul local pentru fiecare domeniu în parte.

Preşedintele Comisiei de Sănătate a consilierilor, Ovidiu Turdean, a declarat încă din luma mai că, începând din 2014, primăria va susţine spitalele cu bani pe baza unor criterii clare, un regulament de finanţare care va fi însuşit de forul local. „Va fi un regulament super original, pentru că în prezent nicio primărie din ţară nu are aşa ceva. Ne-am fixat ca termen de finalizare a acestuia finalul anului deoarece este nevoie de dezbateri şi de consultare a spitalelor. Ne vom concentra, ca model, pe modul în care spitalele sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii", promitea Turdean.

Administraţia locală a postat deja pe site-ul oficial o propunere de regulament privind stabilirea unor forme de sprijin financiar, de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca, pentru asigurarea asistenţei de sănătate publică care este în consultare publică până în 2 decembrie, urmând ca după aceea să fie supus atenţiei forului local pentru a deveni aplicabil.

Propuneri similare de regulamente au fost redactare şi pentru acordarea finanţărilor din bugetul local pentru structurile sportive din oraş dar şi pentru cultele religioase. Acestea se află, de asemenea, în consultare publică până în data de 2 decembrie.

Spitalele care cer bani de la primăria clujeană trebui să completeze o cerere de finanţare în care să explice ce a făcut cu fondurile deja obţinute, în cazul în care au mai primti bani de la bugetul local, dar şi ce vor face cu noua sumă solicitată (numele proiectului, opotunitate sa în raport cu priorităţile comunităţii, beneficiarii, grupul ţintă, durata în timp, dar şi descrierea activităţii pentru care se cer fonduri). Finanţarea de la bugetul local se poate acorda pentru acoperirea parţială a unei lucrări de construcţie sau reparaţie, achiziţie de aparatură medicală sau proiect, în baza unui contract încheiat între părţi, cu menţiunea că unitatea medicală trebuie să asigure o cofinanţare de minim 10% a lucrării pentru care solicită fonduri. Pentru acelaşi domeniu, un beneficiar nu poate contracta decât o singură finanţare nerambursabilă în decursul aceluiaşi an, iar dacă primeşte bani pe două proiecte, atunci suma acordată nu poate depăşi o treime din din totalul fondurilor publice alocate anual pe domeniul sănătăţii. Evaluarea şi selecţionarea cererilor de sprijin financiar se va face de către Comisia pentru sănătate, muncă, protecţie socială, tineret şi sport din cadrul Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, plus încă doi reprezentanţi din partea Direcţiei de Comunicare. Banii se vor da în baza unui contract de finanţare nerambursabilă care se va încheia în termen de 30 de zile de la alocarea finanţării din hotărâre a forului local.

Conform propunerii primăriei, în cazul cultelor religioase, sprijinul financiar se poate acorda pentru completarea fondurilor proprii ale unităţilor de cult destinate întreţinerii şi funcţionării unităţilor de cult, construirii, în condiţiile aprobării documentaţiilor tehnico-economice potrivit reglementărilor în vigoare, precum şi reparării lăcaşurilor de cult, conservării şi întreţinerii bunurilor de patrimoniu aparţind cultelor religioase, desfăşurării unor activităţi de asistenţă socială şi medicală ale unităţilor de cult, amenajării şi întreţinerii muzeelor cultural-religioase, construirii, amenajării şi reparării clădirilor având destinaţia de aşezăminte de asistenţă socială şi medicală ale unităţilor de cult, construirii şi reparării sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult, construirii şi reparării sediilor unităţilor de învăţământ teologic, proprietate a cultelor recunoscute. Modalitatea de selecţie şi celelalte cerinţe sunt similare cu cele din regulamentul pentru finanţare unităţilor medicale.

Potrivit regulamentului de finanţare a structurilor sportive, acestea pot cere bani pentru taxe-vize anuale-legitimări, taxe competiţii, cazare, masă, transport, chirii baze sportive, cheltuieli arbitraj, dulciuri/răcoritoare, asistenţă medicală, asigurări medicale, ordine/pază, promovare şi reclamă, medicamente, recuperare, hrana zilnică pentru sportivi, premii, indemnizaţii de efort, echipament sportiv. În cazul echipamentului, se asigură contravaloarea a cel mult două rânduri de echipament pentru competiţii (trening, tricou, şort, jambiere, încălţăminte sport, geantă, hanorac) şi un rând de prezentare(trening, şort, tricou polo) - specifice ramurii sportive. Asociaţiile vor fi punctate după un set de criterii, în funcţie de divizia în care joacă, de participarea la competiţii, sporturi olimpice, pentru fiecare categorie acordându-se un număr de puncte. Anunţul public privind sesiunile de selecţie este comunicat pe site-ul autorităţii finanţatoare, în mass-media locală şi în Monitorul oficial cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data limită pentru depunerea proiectelor sportive. Prin regulament, administraţia locală îşi asumă să susţină cu cel puţin 10% evenimentele sportive de interes local sau naţional organizate în municipiu cu cu cel puţin 80% din buget structurile sportive din oraş. Cei care solicită finanţări trebuie, de asemenea, să cofinanţeze cu cel puţin 10% proiectele pentru care cer fonduri.

 

 

Comenteaza